Mijn verblijf in Sri Lanka sept 2022- feb 2023. Zonder problemen de HERFST door? Herfst recept.

Mijn verblijf in Sri Lanka

Het eiland is 1.6 keer zo groot als Nederland en heeft heel veel moois te bieden. Ik ben in het oosten aangekomen, in Arugambay. Voornamelijk zon, zee, strand, surfspots en verrukkelijk eten. Kortom een heerlijke plek om nu eerst tot rust te komen.

Inmiddels ben ik een week in Sri Lanka en er is me al iets duidelijk geworden waarom ik eigenlijk afstand wilde nemen en voorlopig even op afstand wil zijn.

Als zorgverlener is zorgen voor anderen ongetwijfeld mijn ding. Maar zoals met zoveel dingen in het leven, loop je het risico dat je kracht je valkuil wordt. Dus tijd voor meer zelfzorg.

Door mijn fijngevoeligheid realiseer ik me dat het voor ieder mens belangrijk is om de zaken die je meemaakt per dag of per periode dagelijks zo goed mogelijk in jezelf te verwerken. Dit doe ik door dagelijks een moment te nemen waarin ik stilval, niet overmatig te denken en opensta voor dat wat er komt zonder het te negeren. Bijvoorbeeld verdriet of stress te onderzoeken en vervolgens te onthechten. Een tweede aspect van dagelijkse zelfzorg is mijn voeding. Ik heb veel zorg voor mijn fysieke lichaam door zuiver aan te voelen welk eten wel of niet goed is voor me. Dit zorgt voor een goede balans tussen lichaam, geest en ziel. Daarnaast probeer ik meer te voelen dan te denken en ben ik veel milder geworden naar mezelf en mijn omgeving.

Zelfzorg is afstand nemen, prioriteiten herschikken, bewuste beslissingen nemen over je toekomst en jezelf toestemming geven in jezelf te investeren. Als ik niet goed voor mijzelf zorg kan ik ook niet goed voor een ander zorgen. En als ik mijn eigen gevoelens, behoeften en grenzen ondergeschikt maakt aan de behoeften van cliënten, bepaal ik niet mijn eigen koers. Kiezen voor de cliënten en de behandelingen waar je de meeste vreugde uithaalt, is ook zelfzorg. Ook wil ik me in Sri Lanka verder verdiepen in de Ayurveda en probeer ik een Ayurvedisch ziekenhuis te bezoeken en hopelijk mag ik daar meekijken of zelfs meewerken.

Heel spannend dus, wordt vervolgd!

Mijn werkdagen en vervanging tijdens verblijf in Sri Lanka

Ik blijf online werken van maandag t/m donderdag.

Wil je een reinigingstraject volgen, een consult of een coaching gesprek aanvragen?

Dat kan via mijn mail info@ayurveda-pure.nl of stuur me een bericht via whatsapp 06-50650949. Je krijgt van mij een dag van tevoren een mail met de uitnodiging voor een extra beveiligd doktersportaal. Met een klik op de meegestuurde link, op de dag en tijdstip van de afspraak, kom je in mijn wachtkamer en kan het consult starten.

De reinigingskuur van 1 maand bevat naast de 3 consulten ook 2 massages. Voor de massages tijdens deze kuur verwijs ik je door aan een collega.

Voor losse massages kan je terecht bij https://zenjezot.nl/ in Utrecht (vrij parkeren) of maak je eigen keuze bij https://ayurvedaconsult.nl/ voor een collega Ayurveda therapeut bij jou in buurt.

Wil jij ook zonder problemen de HERFST door?

De herfst is een feit! Dit is het seizoen van Vata-energie, die bestaat uit de elementen lucht en ruimte (ether). In het najaar daalt de temperatuur en is er meer wind, wat Vata uit balans brengt.

Voor de overgangen van elk seizoen is het goed je leefwijze en je voeding aan te passen om klachtenvrij en in balans te blijven. Ayurveda maakt het je gemakkelijk om tijdens deze periode je gezondheid te handhaven of te verbeteren.

Verandering van lichaam en geest in de herfst …..lees verder https://ayurveda-pure.nl/2015/10/04/gezond-de-herfst-en-de-winter-door/

Recept voor de maand September

September komt eigenlijk rauw op ons dak met de schommelende temperaturen. De dagen zijn merkbaar korter en er zit minder vocht in de lucht. Verandering in de lucht verergert altijd ons luchtelement en zorgt voor Vata symptomen zoals onrust, droogte en koudeDe ochtenden en de avonden zijn met name aanzienlijk koeler. Dit betekent extra aandacht voor jezelf en voor je voeding.

Recept – Gebakken perziken met vanille, nootmuskaat en kruidnagel

Een glutenvrij en een zeer makkelijk te verteren nagerecht. Nootmuskaat en kruidnagel stimuleren de spijsvertering en voorkomt een opgeblazen gevoel. De vele vezels en de natuurlijke sappigheid van de perziken zorgen voor een regelmatige stoelgang, dat in tegenstelling tot veel andere desserts.

Dessert voor 4 personen

4 perziken, ½ tl kruidnagel, ½ tl nootmuskaat, 1 el ruwe rietsuiker, 1 tl vanille extract of een half vanille stokje, 2 takjes munt, gehakte pistachenootjes

Optie: kokosroom

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Halveer de perziken en verwijder de pitten. Leg de perziken in een ovenschaal.
  • Meng in een kom de specerijen met de rietsuiker, de vanille en 200 ml water tot de suiker is opgelost. Schenk dit over de perziken.
  • Schenk het kruidenmengsel over de perziken, dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Bak de perziken in het midden van de oven gedurende 1 uur of totdat de perziken zacht zijn.
  • Serveer de perzik warm of koud, besprenkel ze met het ingekookte vocht en garneer met de munt, pistachenoten en eventueel wat kokosroom.

Bij gebruik van een vanillestokje: halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg deze toe. Goed voor Vata en PittaKapha gebruik een halve hoeveelheid rietsuiker en vermijd kokosroom.

Wil je alle informatie over de maand September inclusief 10 recepten voor deze maand? Dit kan je kopen voor elke maand, 15 euro per maand of voor 1 jaar dan ontvang je 1 maand gratis via de link   www.ayurveda-pure.nl/winkel/

Geplaatst in Geen categorie.