Ben jij klaar voor ‘de time-out’ van je leven?
Lassi – lekker en goed voor je spijsvertering
De lassi is een bekend drankje binnen de Ayurveda en wordt hier ook wel takra genoemd. Het is een superlicht drinkbaar hulpje voor de spijsvertering, gemaakt van een beetje biologische volle yoghurt of karnemelk, opgeklopt met water en specerijen om je agni, oftewel je verteringsvuur, te verhogen.
De positieve effecten van de lassi
Lassi’s kunnen bevorderlijk zijn in het geval van het prikkelbare-darmsyndroom, de ziekte van Crohn, aambeien en vetzucht. Ze over na de lunch gedronken om de symptomen van spijsverteringsproblemen tegen te gaan. Ze versterken namelijk de vertering van voedingsstoffen en verminderen een onbehaaglijk gevoel na de maaltijd.
Ingrediënten – voor 1 persoon
1 kopje water
1/3 kopje biologische volle yoghurt, op kamertemperatuur
½ theelepel komijnzaad, geroosterd en gemalen tot poeder
1 cm stukje verse gember, geschild en geraspt
1/2 kopje verse koriander, gehakt
snufje roze Himalaya (steen)zout
zwarte peper
Bereiding
Kook het water en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Door het water te koken, is het gemakkelijker te verteren.
Plaats de yoghurt op kamertemperatuur in een kleine kom en klop 2 minuten.
Voeg langzaam het water, komijn, gember, koriander en steenzout toe aan de yoghurt.
Blijf kloppen tot het mengsel glad en schuimig is, 1 tot 2 minuten.
Tip: Lassi consumeren na de lunch en voor 15:00 uur; in het voorjaar drink je de Lassi met mate. Obese personen kunnen beter geen melkproducten gebruiken.
Wil je meer leren over de Ayurveda?
|