Darmproblemen en voeding

Darmproblemen en voeding

Bijna ieder mens heeft in zijn leven weleens last van zijn darmen. Dit kan variëren van lichte tot zeer ernstige klachten en van eenmalig, kortdurend tot chronisch.

Het vermogen om voedsel volledig te verteren is erg belangrijk voor een goede gezondheid. Onvolledig verteerd voedsel veroorzaakt toxinen en onzuiverheden in het lichaam die na verloop van tijd de lichaamsfuncties verstoren. Dit proces speelt in een groot aantal chronische ziekten een belangrijke rol.

Voorbeelden van de klachten door een slechte darmfunctie zijn:

Buikpijn
Verstopping
Diarree (acuut of chronisch)
Winderigheid
Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)
Huiduitslag
Eczeem
Jeuk
Allergieën
Candida infecties
Hormonale stoornissen
Hoofdpijn (ook migraine)
Chronische- vermoeidheid en gebrek aan energie
Astma en andere longaandoeningen
Stofwisselingsziekten als reuma, artrose, vetzucht, suikerziekte

Oorzaken zijn meervoudig en vaak complex, denk bijvoorbeeld aan stress, gebruik van medicijnen zoals antibiotica, anticonceptie en verkeerde voeding. Het is al langere tijd bekend dat een afwijkend bewegingspatroon van de dikke darm een oorzaak is voor bijvoorbeeld het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Bij heel veel mensen met PDS zijn de samentrekkingen (krampen) van de spieren in de wand van de dikke darm te sterk. Men spreekt dan ook van een spastische colon of spastische dikke darm. Door deze spastische samentrekkingen kan de dikke darm makkelijk afgesloten worden waardoor er verstoppingen kunnen ontstaan.

De bekendste oorzaken bij darmproblemen zijn:

Verkeerde voedingsgewoonte
Verminderde spijsvertering
Onbalans in het zenuwstelsel
Mentale stress
Verminderde weerstand

Onze voedingsgewoonten zijn de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd. In de jaren voor de tweede wereldoorlog aten de meeste mensen ongeraffineerde koolhydraten in de vorm van aardappelen, brood, granen en peulvruchten. Hierin zaten veel voedingsvezels. Vlees werd er niet veel gegeten omdat dat voor de meeste mensen te duur was. Ook werd er nauwelijks gesnoept.
Na de tweede wereldoorlog veranderde het voedingspatroon door de toenemende welvaart en de industrialisatie.
Wij eten te veel verkeerde vetten, suikers, zout, bewerkt voedsel en drinken te veel frisdranken en alcohol. Dit eetpatroon is nadelig voor een goede werking van onze darmen.

Advies nodig? Vraag een voedingsconsult aan!

Het Darmprogramma

Het ‘Darmprogramma’ zorgt voor een gezonde basis voor de darmen. De vitaliteit van de darmflora wordt in beeld gebracht en indien nodig hersteld.

Het Darmprogramma bestaat uit de volgende stappen:

Inventarisatie
Op basis van de anamnese en een eventueel ontlastingsonderzoek wordt de toestand van de darmen en darmflora in kaart gebracht.

Diagnose
Aan de hand van de bevindingen wordt vastgesteld welke aspecten van de spijsvertering dienen te worden verbeterd.

Herstel
Vervolgens worden de darmflora en spijsvertering hersteld. Veelal bestaat deze fase uit drie stappen: reinigen (op basis van kruiden), voeden (herstel van de slijmvliezen) en indien nodig het aanvullen van de ontbrekende microbiële flora (darmbacteriën).

Onderhoud
Nadat de darmflora en spijsvertering zijn hersteld is het zaak onderhoud te plegen via passende voeding. Na afloop van het programma is het merendeel van de klachten verleden tijd.

Conclusie In de darmen vinden complexe processen plaats waar weleens iets mis mee kan gaan. Een gezonde, evenwichtig samengestelde, vezelrijke voeding is van zeer groot belang voor een gezonde en juiste werking van het maagdarmkanaal.
Ongezonde voeding en psychische stress hebben een ontregelende werking op de darmen wat op den duur kan leiden tot allerlei afwijkingen en ziekten. Als er sprake is van darmklachten die vaker voorkomen is het belangrijk om deze door een arts te laten onderzoeken. Als de oorzaak is gevonden, kan er met behandelen worden begonnen.