Recepten

Mungbonensoep

MUNGBONENSOEP (reinigend, vermindert ama, bloeddruk verlagend, vermindert ontstekingen)

Lunch- of dinergerecht – ca. 3 à 4 porties

  • Ingrediënten
  • 150 g groene mungbonen
  • 900 ml water
  • 1 tl kurkuma
  • Tarka:
  • 1 el ghee
  • 2 tl komijnzaad
  • mespunt asafoetida
  • zwarte peper
  • 1 teen knoflook
  • 1.5 el vers, geraspte gember
  • 2 tl garam masla
  • 2 tl korianderpoeder
  • Handje verse koriander
  • Handje verse groene bladgroenten, bijv. spinazie, postelein, waterkers, daslook, raapstelen, rucola, brandnetel
  • zout
  • vers citroensap

Bereiding

  • Week de mungbonen van tevoren gedurende een nacht en spoel ze goed.
  • Breng het water aan de kook en voeg de mungbonen en de kurkuma toe. Laat dit afgedekt ca. 15 min. zachtjes koken.

Maak de Tarka.

  • Verwijder de harde kern van de knoflook en schil de gember. Pers de knoflook en rasp de gember.
  • Verhit in een steelpan de ghee en voeg het komijnzaad toe. Voeg daarna de asafoetida, zwarte peper, knoflook, gember, garam masala en korianderpoeder toe. Bak de Tarka op een laag vuur en voeg deze daarna voorzichtig toe aan de soep.
  • Hak de verse koriander en de bladgroente en verdeel dit over 2 kommen.
  • Maak de soep verder op smaak met zout en wat citroensap. Verdeel de soep over de kommen. Tip: Je kan de soep ook eerst pureren.

Garneren

Garneer de soep met verse peterselie of koriander, sesamzaad en eet je soep met wat rijst of (Indiaas) brood.

Groente variatie

Pastinaak, courgette, zoete aardappel of een combinatie hiervan.

De ingredienten van de mungbonensoep voor Vata , Pitta en Kapha zijn verschillend. Wanneer je bij mij in behandeling bent krijg je een op maat gemaakte versie.

 

Havermoutpap (snelle variant)

Ontbijt voor 1 persoon

Ingrediënten

1 cm geraspte gember of ½ tl gemberpoeder
1/2 tl kardemompoeder
ca. 8o g havermout (fijne vlokken)
½ appel, in stukjes of geraspt
snufje zout en zwarte peper
1 dadel of 1 vijg of 1 pruim
1/2 el rozijnen
1/2 tl kaneel

Bereiding

• Spoel avond van tevoren de havermout grondig.
• Laat gedurende de nacht de havermout samen met de vruchten in ca. 150 ml water wellen.
• Voeg s’ morgens, alle overige ingrediënten toe en laat de pap ca. 4 minuten koken tot een smeuïge pap.

Tips

• Fijne havermout bindt meer dan havervlokken. In dat geval heb je iets meer water nodig.
• Bij constipatie: roer na het koken 1 el lijnzaadolie erdoor en/of 1 el gebroken lijnzaad toe.
• Extra lekker: voeg een paar gehakte amandelen of walnoten toe

Variatie

• Vervang de havermout door gewassen en gekookte rijst (avond van tevoren koken)

De ingredienten van de havermoutpap voor Vata , Pitta en Kapha zijn verschillend. Wanneer je bij mij in behandeling bent krijg je een op maat gemaakte versie.