Recepten

Mungdalsoep (reinigende en voedzame soep)

Lunchgerecht, 4 personen, bereiding ca. 15 min
(+ 30 min. kooktijd)

Ingrediënten

250 g mungdal (taugébonen geel of groen)
2 el ghee (bio ongezouten roomboter zonder eiwitten en vocht) zie recept mijn blog
4 tomaten of 1 winterpeen, pompoen of andere groenten, in stukken
1 tl mosterdzaad
1 tl komijnzaad
1 el geraspte gemberwortel
1 tl zwarte peper
mespunt asafoetida (toko)
2 tl kurkumapoeder
ca. 2 1/2 tl (rock) zout of biologische bouillonpoeder
2 el vers citroensap

Bereiding

• Spoel de gele (gespleten) mungdal. als je de groene mungdal gebruikt wel deze een paar uur van tevoren.
• Kook de uitgelekte bonen afgedekt met 1.5 liter water ca. 30 minuten op een matig vuur.
• Verhit 1 el ghee en bak de groenten aan en voeg deze toe aan de soep.
• Verhit 1 el ghee in een pannetje en bak hierin de mosterdzaad, voeg daarna een voor een het komijnzaad, de gember, zwarte peper, asafoetida en de kurkuma toe. Bak deze specerijen ca. 20 seconden onder voortdurend roeren. Voeg de kruiden toe aan de soep, let op dit spettert en schep wat soep in het pannetje en giet dit terug bij de soep.
• Pureer de soep en laat deze nog even zachtjes koken en breng op smaak met zout of bouillonpoeder en het citroensap.

Garneren

Garneer de soep met verse peterselie of koriander, sesamzaad en eet je soep met wat rijst of (Indiaas) brood.

Groente variatie

Pastinaak, courgette, zoete aardappel of een combinatie hiervan.

Eet smakelijk!

Havermoutpap (snelle variant)

Ontbijt voor 1 persoon

Ingrediënten

1 cm geraspte gember of ½ tl gemberpoeder
1/2 tl kardemompoeder
ca. 8o g havermout (fijne vlokken)
½ appel, in stukjes of geraspt
snufje zout en zwarte peper
1 dadel of 1 vijg of 1 pruim
1/2 el rozijnen
1/2 tl kaneel

Bereiding

• Spoel avond van tevoren de havermout een paar keer.
• Laat gedurende de nacht de havermout samen met de vruchten in ca. 150 ml water wellen.
• Voeg s’ morgens, alle overige ingrediënten toe en laat de pap ca. 4 minuten koken tot een smeuïge pap.

Tips

• Fijne havermout bindt meer dan havervlokken. In dat geval heb je iets meer water nodig.
• Bij constipatie: roer na het koken 1 el lijnzaadolie erdoor en/of 1 el gebroken lijnzaad toe.
• Extra lekker: voeg een paar gehakte amandelen of walnoten toe

Variatie

• Vervang de havermout door gewassen en gekookte rijst (avond van tevoren koken)