Hoe kom je gezond de HERFST door?

Hoe kom je gezond de HERFST door?

don-and-daisy-clear-dds3324-herfst

De herfst is een feit! Dit is het seizoen van Vata-energie, die bestaat uit de elementen lucht en ruimte (ether). In het najaar daalt de temperatuur en is er meer wind, wat Vata uit balans brengt.

Voor de overgangen van elk seizoen is het goed je leefwijze en je voeding aan te passen om klachtenvrij en in balans te blijven. Ayurveda maakt het je gemakkelijk om tijdens deze periode je gezondheid te handhaven of te verbeteren.

Verandering van lichaam en geest in de herfst 

In de herfst wordt onze spijsvertering door een lagere buitentemperatuur sterker en soms ook onregelmatiger. Daarom kun je nu het beste 3 x per dag warm eten en op regelmatige tijden. Eten we te licht en te koud dan raken we uit balans. Eigenlijk raakt Vata dan uit balans. De toenemende wind in de herfst veroorzaakt ook een VATA disbalans. Vata heeft een connectie met de dikke darm en ons zenuwstelsel. Symptomen van Vata uitbalans zijn: onrustig gevoel, koude handen en voeten, slapeloosheid, droge en ruwe huid, meer twijfelen en onzekerheid, gevoel van leegte en toenemende pijnen.

Herfst detox Herfst is DE periode om te detoxen. Door te detoxen voorkom je klachten. Het opruimen van de opgebouwde gifstoffen in de darmen gedurende de zomer kan door je lichaam en je geest te reinigen op ayurvedische wijze. Ik kan je daarbij helpen en begeleiden om dit online en thuis te realiseren. Je hebt een keuze uit een korte (3 dagen) en een langer durende reiniging (30 dagen).

Voedingstips om in balans te blijven

 • Drink een kop warme gemberthee voor het ontbijt om je spijsvertering en je immuunsysteem een oppepper te geven.
 • Ontbijt: gebakken appel met gember en kardemom voor het Kapha (aarde type) en havermout- en rijstepap met kaneel, noten en amandelen, geweekte gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen en vijgen voor het Vata en Pitta type. Zoete muffins en warme flensjes zijn ook goede ontbijtjes om je maag rustig aan de dag te laten wennen.
 • Geef de voorkeur aan warme, voedzame en vochtrijke gerechten, zoals soepen, stoofpotten, gerechten uit tagine, gekookte granen en ovenschotels.
 • Warme melk met nootmuskaat of anijs voor het slapen gaan.
 • Gebruik bij het koken ghee (geklaarde boter). Ghee wordt in Ayurveda erg gewaardeerd vanwege zijn goede eigenschappen. Gebruik 1 eetlepel per dag in je soep of in de warme maaltijd.
 • Gebruik verwarmende kruiden zoals kaneel, venkel, anijs, nootmuskaat, komijn, kardemom, zoethout, kruidnagel, verse gember, peterselie en basilicum, zwarte peper en kurkuma.
 • Drink in plaats daarvan iets warms, bijvoorbeeld gekookt warm water, gemberthee, Chai tea of  Vata-thee.
 • Vermijd teveel aan stimulerende middelen zoals koffie, zwarte thee en sigaretten, deze zorgen voor een Vata uit balans.
 • Neem elke dag een 1/2 eetlepel biologische honing het liefst uit de omgeving waar je bent geboren.
 • Vermijd rauwkost, salades, koolsoorten en droog en licht voedsel, ongekookte havervlokken.
 • Vermijd producten waar veel lucht in zit zoals crackers, beschuiten, frisdranken met koolzuurgas en bier.
 • Vermijd cornflakes met koude melk.

Leefstijl adviezen voor de herfst 

 • Een gezonde afwisseling van werk, rust, beweging en voldoende slaap (vroeger naar bed)
 • Rustgevende yoga flow met verwarmende zonnegroeten en zachte stretches
 • Een dagindeling met regelmaat, vooral regelmatige eet- en leefgewoonten.
 • Start de dag in slow motion
 • Neem de tijd om rustig te eten en blijf na het eten een poosje zitten zodat je de maaltijd goed kunt verteren.
 • Warmte: warme oliemassages, warm eten, warme kleding, warme contacten met mensen.
 • Draag warme, natuurlijke kleding, bijvoorbeeld van wol.
 • Vermijd tocht en droge lucht in je kamer.

Zelfmassage Dagelijkse zelfmassage (vóór het douchen) van het hele lichaam met biologische koudgeperste sesamolie of een specifieke Vata-olie. Masseer altijd naar het hart toe en laat de olie een paar minuten intrekken. Deze massage heeft een kalmerende uitwerking op je zenuwstelsel, stimuleert de bloedsomloop en helpt giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Douche of neem daarna een warm bad. Het Kapha type heeft meer baat bij het droog borstelen van de huid.

Goede slaap We weten allemaal dat voldoende slaap goed is om je fris en energierijk te voelen. Wat helpt is om ´s avonds voor het slapen gaan een warm voetbad te nemen en de voetzolen met wat sesamolie te masseren. Ga 10 minuten liggen met de benen in een hoek van 90 graden. Drink een kopje biologische volle melk met een snufje nootmuskaat of een dadel.

Ontstress Verminder in de herfst alles wat je uit evenwicht kan brengen. Dat zijn stressfactoren zoals overbelasting op het werk, lange reizen, laat naar bed gaan en veel televisie kijken

Medicatie Ondersteun je lichaam en geest met ayurvedische medicatie. Deze zijn per type anders, ik kan je adviseren welke supplementen jij nodig hebt.

Kruidenolie Het neusslijmvlies is bij koud weer bijzonder kwetsbaar. Het is goed om in de ochtend en avond 2-3 druppels neusolie (Anutaila) te gebruiken om verkoudheden en verstoppingen te voorkomen.

Voor meer advies of een reiniging kun je het beste een consult inplannen via www.ayurveda-pure.nl  of  info@ayurveda-pure.nl  

Geplaatst in Geen categorie.