Voeding & Leefstijl

Voeding en de drie dosha’s Vata, Pitta en Kapha

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders bewust zijn van de noodzaak om gezond te eten, of het nou is om op het juiste gewicht te komen en te blijven of gewoon om ons sterker en vitaler te voelen. Zo vermijden mensen momenteel zoveel mogelijk koolhydraten, suikers en vetten, maar wat voor de één gezond is, hoeft het voor de ander niet te zijn. Ieder mens is namelijk uniek en daar hoort ook een uniek voedingspatroon bij. Bij Ayurveda Pure bestaat de mogelijkheid te ontdekken welke voeding het best bij je past.

Vertrouwen op de natuurlijke processen in het lichaam is iets waar we in deze ver ontwikkelde maatschappij vervreemd van zijn geraakt. De supermarkten in Nederland verspreiden iedere week vele miljoenen folders met aanbiedingen en half Nederland eet wat bijvoorbeeld de Allerhande suggereert. We kopen en eten daarmee onbewust vaak wat ons wordt aangeboden in plaats van wat ons lichaam vraagt.

Hoe belangrijk is voeding in ons leven?
Met de ‘juiste’ voeding blijf je in balans en houd je stress en andere klachten buiten de deur. Hier doe je niet jezelf alleen een groot plezier mee maar ook je omgeving.
Ayurveda Pure: “Je energie verbetert niet alleen door het eten van gezonde producten, maar door het eten van producten die bij je passen i.c.m. een uitgebalanceerde levensstijl”.
Ayurveda Pure weet dat ‘juiste’ voeding een must is voor iedereen en dat je voeding ook kan inzetten als medicijn tegen o.a. stress, moeheid, hoofdpijn. Ayurveda Pure is er om deze waardevolle kennis met jou te delen!

Ayurveda is een Oosterse zienswijze op een gebalanceerde levensstijl. Ayurveda Pure wilt mensen in staat stellen om tot een persoonlijk voedings- en levensstijl advies te komen. De adviezen zijn compleet en eenvoudig toepasbaar in je dagelijkse (gezins)leven. Na een intake en een paar persoonlijke consulten weet je precies welk type je bent en ben je in het bezit van een persoonlijke voedingswijzer.

VATA, PITTA en KAPHA type.

Volgens ayurveda bestaan er drie basiskrachten die de gehele kosmos, de natuur en ook de mens doordringen: de drie ‘dosha’s’ Vata, Pitta en Kapha. Deze regelen alle lichaamsfuncties en bepalen het eigen type. De individuele verdeling van de drie dosha’s bepaalt de verschillende kenmerken van onze persoonlijkheid, onze voorkeuren en gewoonten, onze zwakten en sterke punten.

Als de drie dosha’s bij u in evenwicht zijn, betekent dit dat alle lichaamsfuncties ongehinderd kunnen verlopen – volgens ayurveda zijn we dan kerngezond en zitten we prettig in ons vel. Als de dosha’s niet in evenwicht zijn, bijvoorbeeld omdat één dosha overmatig veel invloed uitoefent, kunnen er klachten ontstaan. Met eenvoudige maatregelen kunnen we de natuurlijke balans van een dosha weer op zachte wijze herstellen. Zo worden de natuurlijke lichaamseigen genezende krachten versterkt.

VATA: het bewegingsprincipe
Is verantwoordelijk voor het zenuwstelsel, de ademhaling en alle bewegingsprocessen in het lichaam. De elementen ether en lucht worden ingedeeld bij de Vata-dosha. Bij een evenwichtige Vata voelt men zich energiek, blij, enthousiast en creatief; de geest is rustig, helder en levendig.

PITTA: het stofwisselingsprincipe
Regelt onder meer de spijsvertering en de lichaamstemperatuur. Op geestelijk gebied staat het voor een scherp intellect en emoties. Pitta bestaat in de eerste plaats uit het element vuur. Als deze dosha in balans is, geeft deze tevredenheid, energie, welbespraaktheid, een goede spijsverteringskracht, de juiste lichaamstemperatuur en een heldere geest.

KAPHA: het structuurprincipe
Geeft het lichaam stevigheid en stabiliteit en houdt de vloeistofhuishouding in evenwicht. De elementen aarde en water worden eronder ingedeeld. Een evenwichtige Kapha geeft kracht, uithoudingsvermogen, een goed immuunsysteem, geduld en psychische stabiliteit.

Nieuwsgierig welk type je bent? En welke voeding en leefstijl het best past bij jouw dosha? Boek dan een consult: info@ayurveda-pure.nl of 06 50650949