Wat kan je in MEI het beste eten en drinken?

hallo mei

Mei is de beste maand om een vegetarisch dieet te volgen. Naarmate het weer warmer wordt, is zwaarder verteerbare voeding (zoals vlees, vetten, suiker) niet welkom en niet handig om te eten. Gebruik in plaats daarvan veel verse groenten om je energie en je lichtheid te bevorderen.

Het seizoen van verse groene groenten is aangebroken!

 • Pitta- en Kapha personen kunnen op warme en vochtige dagen volop genieten van lentegroenten en vooral van asperges om te reinigen en om overtollig vocht te elimineren. Bittere en wrange (samentrekkende) smaken zijn extra nuttig in deze maand vooral voor Pitta en Kapha.
 • Lichte en verfrissende jonge spruit- en kiemgroenten bijv. alfalfa, broccilokers, daikonkers, taugé, tuinkers, rucolakers ondersteunen ook reiniging in de late lente en verhogen de levendigheid (prana). Mei is de tijd wanneer de spruit en kiemgroenten het meest bitter zijn en dat is precies wat je lichaam het meest nodig heeft om in balans te blijven.
 • Andere bittere groenten zijn rucola, andijvie, witlof en rode bladsla dit zijn allemaal perfecte toevoegingen aan je salade. De lichte en levendige aard van deze groenten zorgen voor meer energie. Ook zoete erwten, bieten en wortels maken salades mooi en aantrekkelijk en geven je de lichtheid die nodig is voor mei.
 • Kijk buiten om je heen en je ontdekt dat er weer paardenbloemen groeien.
 • Zoek een gevoel van frisheid en vitaliteit in je groenten. Geniet van bittere broccoli, bloemkool en jonge sperziebonen. Bak bijvoorbeeld snijbiet of venkel licht knapperig. Dit geeft koelte en het kalmeert je gemoed. Ook komkommer en avocado hebben deze eigenschappen.
 • YES, in mei mag je meer producten eten met een zoete smaak, die je energie zullen stimuleren en de elektrolyten, die door zweten verloren gaan, aanvullen. Natuurlijk bedoel ik geen zoet in de vorm van witte suiker of kunstmatige suikers, maar bijvoorbeeld zoet in lichte vruchten zoals bosbessen, mango, papaja en kiwi. Deze vruchten houden je koel en helder.
 • Aardbeien met hun verkoelende werking kunnen helpen om teveel aan vuurelement (Pitta) in de lever te verlagen.
 • De suikers in fruit zoeten, verkoelen en kalmeren de lever. Bessen zijn over het algemeen een prima remedie tegen leverwarmte, omdat hun rijke voorraad aan antioxidanten de leverstress en de neiging tot ‘hyper’ drive vermindert. Aardbeien en bosbessen zijn bijzonder aantrekkelijk, omdat ze zoetheid combineren met zuurheid en daarnaast zijn het antioxidanten. Ervaar het zelf, na het eten van deze vruchten, voelen je ogen kalm en fris en je temperament herstelt zich.
 • Granen zoals amarant, gerst en quinoa zijn ideaal in deze maand, omdat ze licht en droog zijn.
 • Eet ook lichtere eiwitten, zoals tofu en mungbonen.

Heb je interesse in een holistisch voedingconsult, massage behandeling of een coachingsgesprek?
Meld je aan via info@ayurveda-pure.nl, www.ayurveda-pure.nl of bel 06 50650949

____________________________________________________________________________________________

ORIGINEEL MOEDERDAGCADEAU


Verwen je lieve moeder met een cadeaubon van Ayurveda Pure.
Ze kan zelf kiezen voor een ayurvedische ontspanningsmassage of een voedingsconsult. De cadeaubon wordt online verstuurd.
Aanvragen van de cadeaubon via mail info@ayurveda-pure.nl of bel naar 06 50650949.

____________________________________________________________________________

DE PAARDENBLOEM

Terwijl het voor sommige een onkruid is, is paardenbloem voor anderen een medicijn. Deze plant is een perfect lentekruid! De bitterheid van de paardenbloem maakt de lever schoon en het is een natuurlijke remedie tegen lenteallergieën. Dus je kunt ze dankbaar gaan oogsten! Verrijk je salades met dit krachtige goedje. Gratis ‘biologische’ groenten in je eigen tuin! Paardenbloem werd eeuwenlang bestempeld als onkruid, maar het is gewoon een voedzame, helende groente en nog lekker ook. Wild voedsel, waaronder de paardenbloem, is vaak krachtiger, voedzamer en geeft meer energie dankzij de sterkere eigenschappen.

Recept – Paardenbloemthee

paardenbloemthee

Paardenbloemen groeien eigenlijk op het perfecte moment van het jaar, vanwege hun reinigende werking. In het voorjaar heeft je lichaam bittere ingrediënten nodig en dat zijn paardenbloemen. Thee gezet van de groene paardenbloemblaadjes is heerlijk en zuivert bovendien gal en de lever. Paardenbloem werkt verkoelend en maakt een zwaar gevoel in de maag lichter.

Kardemom voegt een warme aroma en lichtheid toe en is een perfecte begeleider van de paardenbloem. Kardemom vermindert slijm in de luchtwegen en verbetert luchtcirculatie naar de longen.

Paardenbloemen zijn gratis en overvloedig aanwezig. Zorg dat ze vrij zijn van pesticiden en herbiciden. De bloem, bladeren en wortels zijn eetbaar. ‘Wilde’ voedingsmiddelen bieden meer vitaliteit dan voedsel uit de supermarkt.

Thee voor 2 personen

10 blaadjes paardenbloem

6 blaadjes munt

½ tl kardemompoeder

Bereiding

 • Was de paardenbloem- en de muntblaadjes en verdeel de blaadjes en de kardemompoeder over 2 grote theeglazen.
 • Schenk gekookt water in de glazen en laat de thee ca. 4 minuten trekken.
 • Garneer met paardenbloembloemen.

______________________________________________________________________________________________

3 REDENEN WAAROM JIJ ZOU MOETEN DETOXEN! 

   

1. Om jezelf te ontdoen van opgehoopte afvalstoffen. Deze zorgen voor klachten zoals opgeblazen gevoel, hoofdpijn, vermoeidheid. Onbehandeld ontwikkelen deze opgehoopte afvalstoffen tot ziektes.
2. Om je spijsvertering te resetten. In het voorjaar word onze spijsvertering zwaarder en trager, waardoor ama (onverteerbare etensresten) ontstaat, deze ama zorgt voor gisting. Bij dit proces komen er toxische stoffen vrij, welke zorgen voor klachten.
3. Soepele seizoensovergang. Niet leven met de ritmes van de natuur zorgt voor een storing van onze biologische klok en zorgt voor een verzwakt immuunsysteem.
Een ayurvedische detox helpt je hierbij!

Lees verder  https://ayurveda-pure.nl/reinigen-aan-huis-onder-begeleiding/

______________________________________________________________________________________________

Wil jij ook gaan eten en leven volgens de natuur, het hele jaar door?

Voor iedere maand heb ik een uitgebreid artikel geschreven over de veranderingen in de natuur en wat voor invloed dit heeft op je lichaam en je geest. Informatie over de natuur, veel adviezen omtrent juiste voeding, kruiden en passende leefgewoonten. De tien recepten per maand zijn afgestemd op de 3 types uit de ayurvedische leer:  Vata, Pitta en Kapha.

Als we de natuur respecteren en volgen dan blijven we gezond en houden we onze weerstand op peil. ‘Wees je eigen dokter in je eigen keuken’ en wordt één met de natuur. Wanneer je een abonnement neemt voor 1 jaar krijg je 1 maand gratis. Bestel via mijn webshop https://ayurveda-pure.nl/winkel/ en ontvang elke maand een op maat geschreven programma om je immuniteit te verhogen.

Geniet van alles wat de natuur je geeft in deze mooie maand.

 

Geplaatst in Geen categorie.