Welke voeding heb ‘jij’ nodig in de maand OKTOBER? Het recept voor oktober.

Het klimaat in oktober is onvoorspelbaar dus zorg voor extra lagen warme kleding om verkoudheid te voorkomen als de temperatuur plotseling daalt. De nachten zijn koel, terwijl de dagen nog een vleugje warme wind bevatten. De lucht is droog, wat leidt tot lichamelijke droogte. Door meer droogte en koelte neemt ons luchtelement (Vata) in het lichaam toe.

Met het oog op het behoud van warmte, trekt het lichaam bloed uit de ledematen naar de kern. Dit effect maakt de huid bleker en droger. De spieren kunnen moe voelen en de ledematen koud. Net als bij de dieren neigen we ons terug te trekken bij kou en minder licht door de kortere dagen. Een winterslaapje net als bij de dieren is best een aantrekkelijk idee, niet waar. Helaas is dit niet voor ons weggelegd maar we kunnen wel voor extra rust en warmte zorgen in dit seizoen. Denk hierbij aan warme en verwarmende voeding, warme kleding, warme massages en warm gezelschap.

Elke dosha Vata, Pitta en Kapha wordt beïnvloed door verschuiving van het klimaat. Het koelere weer is een opluchting voor de Pitta. Hun warme, vettige aard wordt gecompenseerd door de koele, droge lucht. De langere nachten bieden de Pitta meer tijd om te genieten van het maanlicht en een prima kans om de batterij op te laden na de leuke, actieve zomer die uiteindelijk voor uitputting zorgt. Kapha voelt zich juist levendig, lichter en fris door de droogte van de herfst. Overtollig vocht, zwaarte en overbelasting door de hete vochtige zomer verminderen in oktober. Vata heeft in tegenstelling tot Pitta en Kapha juist wel problemen met dit seizoen. Het verergert hun droge, lichte, koude en mobiele aard. Vata zal voorzorgsmaatregelen moeten nemen om niet ziek te worden in deze periode.

Voor iedereen is het nu de periode om het lichaam te reinigen. Meer info https://ayurveda-pure.nl/reinigen-aan-huis-onder-begeleiding/

Voeding voor oktober Ayurveda adviseert in deze maanden voeding welke ons lichaam zowel fysiek als emotioneel koestert en compleet voedt. Deze adviezen zijn vooral voor de Vata maar ook Pitta en Kapha belangrijk. Kapha personen zijn vooral gebaat bij warm en licht verteerbaar voedsel en wat scherpere kruiden.

 • Neem warme, vette, zware, vochtige voedingsproducten om de weerstand te verhogen en ons zenuwstelsel te kalmeren.
 • Eet geen rauwkost maar gekookt voedsel
 • Wissel de salades in voor warme, stevige soepen en appels voor warme appelmoes of warme gekruide appelsap.
 • Eet ecologisch, kijk welke producten de natuur aan ons geeft.
 • Voedingsproducten met de smaken zoet, zuur, zout zijn aan te raden in deze periode. De zoete smaak voedt, zorgt voor meer aarding en verbetert kracht. De zoute smaak zorgt voorvoldoende hydratatie. De zure smaak brengt sappigheid in het lichaam, houdt de mond vochtig en zorgt voor een sterke spijsvertering.
 • Pompoen, eieren, warme zuivel, wortelgewassen, noten, zaden, bouillon van kippenbotten en stoofpotten bieden de voeding die je lichaam nodig heeft.
 • Gebruik meer goede vetten (ghee, olijfolie, lijnzaadolie, mosterdolie, sesamolie).
 • Amandelmelk met dadel en kaneel is een gezonde toevoeging aan een herfstdag.
 • Verwarmende specerijen (bijv. kaneel, zwarte peper, kurkuma, nootmuskaat, komijn) zijn goed mits je er niet van gaat zweten. Door gebruik van ‘te’ verwarmende kruiden zoals diverse pepers, verwijden de bloedvaten in de huid die er voor kunnen zorgen dat je kwetsbaarder wordt voor verkoudheden.
 • Gebruik van specerijen zoals zout, gember, kardemom, kaneel, kruidnagel, zwarte peper, knoflook, ui en tijm zijn nuttig om de zwaardere voeding te kunnen verteren.

Recept – Pappadum met warme linzen-spinaziesalade en yoghurtLunch – voor 4 personen

Ingrediënten

125-150 g bruine linzen

2 tl komijnzaad of 1 tl poeder

2 tl korianderzaad of 1 tl poeder

1 ui, gesnipperd

5 el groene olijfolie

2 tenen knoflook, geperst

200 ml skyr yoghurt , soja yoghurt of kokosroom

50 g jonge spinazie

3 el vers koriander

3 el verse munt

sap van ½-1 citroen

zout, zwarte peper

4 pappadums

zonnebloemolie om te frituren

Bereiding 

 • Week de linzen in ruim koud water gedurende 1 nacht. Kook de linzen in ca. 25 min. gaar en laat ze uitlekken
 • Rooster het komijn- en korianderzaad en kneus ze.
 • Fruit de ui in 2 el olie en voeg de zaden en knoflook toe, bak nog ca. 2 minuten en laat afkoelen.
 • Meng dit met de warme linzen, yoghurt en spinazie, verse kruiden, citroensap en rest van de olie. Breng op smaak met zout en peper
 • Frituur de pappadums in hete olie aan beide kanten ca. 30 sec.
 • Verdeel de warme salade over de pappadums.

Tip: gebruik, tijdens het frituren van de pappadums,  een soepopscheplepel om bakjes te vormen. De yoghurt is gemengd met kruiden dan wordt deze ook door Pitta en Kapha goed verteerd!

Vata vervang de linzen door rode linzen of mungbonen, Pitta vervang yoghurt door soja yoghurt of kokosroom, Kapha halveer de hoeveelheid soja yoghurt of kokosroom

Wil jij ook gaan eten en leven volgens de natuur, het hele jaar door?

Voor iedere maand heb ik een uitgebreid artikel geschreven over de veranderingen in de natuur en wat voor invloed dit heeft op je lichaam en je geest. Informatie over de natuur, veel adviezen omtrent juiste voeding, kruiden en passende leefgewoonten. De tien recepten per maand zijn afgestemd op de 3 types uit de ayurvedische leer:  Vata, Pitta en Kapha. Als we de natuur respecteren en volgen dan blijven we gezond en houden we onze weerstand op peil. ‘Wees je eigen dokter in je eigen keuken’ en wordt één met de natuur.  Bestel dus snel via mijn webshop https://ayurveda-pure.nl/winkel/ en ontvang elke maand een op maat geschreven programma om je immuniteit te verhogen.

Meer weten over de Ayurveda of wil je een consult?  www.ayurveda-pure.nl of  info@ayurveda-pure.nl

Geplaatst in Geen categorie.