Welke voeding heb ‘jij’ nodig in de maand september? Recept voor deze maand.

September komt eigenlijk rauw op ons dak met de onstuimige wind en schommelende temperaturen. Verandering in de lucht verergert altijd ons luchtelement en zorgt voor Vata (lucht) symptomen zoals onrust, droogte en koude.

Vata personen vertonen de meeste klachten in de maand september. Maar ook Pitta (vuur)  personen kunnen door de hoge temperaturen in de zomer klachten en toxinen ontwikkelen. Deze zullen zich in september openbaren. Kapha (aarde) personen zullen, in deze tijd van het jaar, juist genieten van het restje droogte en lichtheid. Zij krijgen nieuwe inspiratie als de zwaarte van de zomer en de vochtigheid verdwijnt.

Bereid je lichaam en geest voor zodat je niet direct uit balans raakt.  Kleed je tijdens de kille uurtjes wat warmer en zorg voor verwarmende, vocht- en olierijke voeding en een aangenaam warm bed. Eet en leef regelmatig en zorg voor voldoende ontspanning.

Eet daarom in de maand september vooral:

Voldoende vetten, zout, vloeistoffen en zuurdere producten zorgen voor een sterke spijsvertering en houden de ontlasting goed en regelmatig.

Appels, ze hebben een licht verkoelende, zuiverende en laxerende werking. Zelfgemaakte appelmoes houd je gehydrateerd en verwarmt je hart.

Wortelgroenten zoals zoete aardappel, wortelen, venkel, knolselderij, pastinaak, aardpeer, bieten, schorseneren, witlof, pastinaak.

Volle granen – haver, boekweit, spelt en tapioca.

Gezonde zoete smaken werken gunstig in de herfst. Bijvoorbeeld onderstaand recept Bananenbrood met kokosvanilleroom.

Half september helpen gekookte champignons, gekookte uien en knoflook je zenuwstelsel te kalmeren en voorkomt onrustige gevoelens en slapeloosheid.

Zorg voor een vochtige tong wanneer je gaat eten. Een vochtige tong betekent voldoende speeksel en spijsverteringssappen voor een goede vertering. Neem bij een droge mond, een glas warm water met een snufje zout en een partje limoen voor de maaltijden.

Zout gaat droogte tegen en vult mineralen aan. Miso soep als onderdeel van het diner, is rijk aan zeewier en geven je weer een sterk gevoel.

Schaal-en schelpdieren, vooral weekdieren zoals mosselen, kokkels en oesters, voegen de perfecte zoute en proteïne toe aan je maaltijd.

Gebruik gezonde vetten zoals home-made ghee om de werking van je darmen te stimuleren en te zorgen voor een vlotte opname en doorstroming.

Heb je last van winderigheid en opgeblazen gevoel, vermijdt dan moeilijk te verteren voedsel (bijv. kant en klaar voedsel, gebakken en gefrituurd voedsel, vlees, zuivel).

Kook of stoom groenten met rijst of quinoa, kruiden en eventueel in combinatie met dal op basis van mungbonen, lichte vis of ei.

Gebruik bij iedere wisseling van een seizoen dagelijks wat zuivere honing. De honing helpt het lichaam de seizoen overgangen te verlichten.

Vermijd bittere, samentrekkende (wrange), lichte en koude producten of gerechten.

 

Bananenbrood met kokosvanilleroom (glutenvrij) Ontbijt – voor 4 personen

1 vanillestokje

300 g overrijpe bananen + 1 banaan, geschild

3 eieren

80 g zuivere honing

3 el olijfolie

1 tl kaneelpoeder

2 tl glutenvrij bakpoeder

1 el citroensap

40 g teffmeel

60 g amandelen, gemalen

2 el walnoten

15 g chiazaad

100 g kokosyoghurt

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 °C. Bekleed een bakvorm met bakpapier.
  • Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het vanillemerg eruit.
  • Prak 300 g bananen fijn en meng ze met de eieren, 60 g honing, helft van de vanille, olijfolie, ½ tl kaneelpoeder, bakpoeder, citroensap en teffmeel in een grote kom.
  • Roer vervolgens de amandelen, walnoten en het chiazaad door het bananenmengsel.
  • Schep het mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Snijd de overige banaan in de lengte doormidden en leg beide helften, met de snijkant naar boven, op het mengsel.
  • Bak het bananenbrood midden in de oven in ca. 1 uur gaar. Het brood blijft wat kleverig, maar moet wel stevig aanvoelen.
  • Klop de kokosyoghurt samen met de rest van de honing, kaneelpoeder en vanille tot een romig mengsel.
  • Snijd het bananenbrood in plakken en serveer ze met de kokosvanilleroom.

Tip voor Kapha (aarde):  halveer de hoeveelheid kokosyoghurt.

 Wil jij ook gaan eten en leven volgens de natuur, het hele jaar door?

Voor iedere maand heb ik een uitgebreid artikel geschreven over de veranderingen in de natuur en wat voor invloed dit heeft op je lichaam en je geest. Informatie over de natuur, veel adviezen omtrent juiste voeding, kruiden en passende leefgewoonten. De tien recepten per maand zijn afgestemd op de 3 types uit de ayurvedische leer:  Vata, Pitta en Kapha.

Als we de natuur respecteren en volgen dan blijven we gezond en houden we onze weerstand op peil. ‘Wees je eigen dokter in je eigen keuken’ en wordt één met de natuur.  Bestel dus snel via mijn webshop https://ayurveda-pure.nl/winkel/ en ontvang elke maand een op maat geschreven programma om je immuniteit te verhogen.

Meer weten over de Ayurveda of wil je een afspraak?  www.ayurveda-pure.nl of  info@ayurveda-pure.nl

 

 

 

Geplaatst in Geen categorie.