Welke voeding heb je nodig in November?

‘November brengt ons hart terug naar huis’.

De saamhorigheid in de winter is sterker aanwezig dan in een andere tijd van het jaar. De toenemende kou en geur van hout en verwarmen bij de openhaard is vertederend, nostalgisch en je voelt de romantiek van de komende winter. Tijdens de kortere dagen verlang je naar gezellige avonden met geliefden en vrienden of een rustige avond met een boek. De aandacht verschuift meer naar binnen, we voeden ons innerlijk door meer te kiezen voor persoonlijke en sociale contacten.

Heb je ook zo’n trek in zwaarder en zoeter eten?

Dat is een goed teken en heel normaal in deze tijd van het jaar! In deze maand neemt je eetlust toe, dus zullen we wat steviger moeten gaan eten. Een stevige soep, een heerlijke stamppot, een stoofpot of oma’s appeltaart. Klinkt goed toch! Je lichaam maakt dankbaar gebruik van de extra calorieën voor het opslaan van vet. Dit vet wordt weer gebruikt voor de isolatie van je huid tijdens de koude wintermaanden. Door de zwaardere voedingskeuzes ben je tijdens deze kortere dagen eerder slaperig. Wij mensen houden helaas geen winterslaap maar we verkeren wel in de ‘winter slaapstand’.  Gun jezelf even de tijd om deze omschakeling te maken door wat meer rust te nemen in werk en sociale activiteiten.

Tips voor Vata, Pitta en Kapha in November

Vata personen zijn in deze tijd bijzonder kwetsbaar voor ziekte zeker wanneer het lichaam niet goed wordt voorbereid op de kou. Een plotselinge kou creëert een ideale omgeving voor het verspreiden van virussen. Voordat je symptomen krijgt van een droge huid, obstipatie, een strakke hals, vastzittend slijm en een droge hoest ga je aan de slag met onderstaande tips.

  • Drink voldoende warm gekookt water gedurende de dag om gehydrateerd te blijven.
  • Houd je huid soepel door dagelijkse zelfmassage met voedende, verwarmende Vata olie (sesamolie).
  • Kleed je warm zowel op de dag als ‘s nachts. Een nachtelijke kou kan je slaap verstoren.
  • Het koude weer heeft een diuretisch effect, waardoor je vaker moet plassen en daardoor is hydratatie extra belangrijk. Ook de novemberstormen geven je een onrustiger gevoel en een gevoel van niet goed geaardheid zijn.
  • Vata personen moeten vooral voorkomen dat ze op onregelmatige tijden gaan eten en/of dat ze maaltijden overslaan. Wat ze nodig hebben zijn warme, vochtige en stevige maar gemakkelijk te verteren soepen, stoofschotels met goede oliën en wat dierlijke eiwitten. Deze gerechten zorgen voor een extra isolatielaagje en voldoende weerstand in de winter.

Pitta en Kapha personen hebben het een stuk makkelijker in November. Pitta personen zijn blij met de koele, droge lucht, maar moeten wel meer rekening houden met de toenemende eetlust dat ze niet al te veel voedsel tot zich gaan nemen.

Kapha personen waarderen de lichte, droge en onrustige aard van November. Maar ook Kapha personen houden niet van de kou. Ook zij kunnen het beste warm eten, drinken en zich warm kleden. De valkuil voor Kapha personen zijn de langere nachten waardoor ze geneigd zijn teveel te slapen. Zij moeten zich beperken tot 6-8 uur per nacht.

Voeding voor November

Als gevolg van de temperatuurdaling in November groeit het natuurlijke verlangen naar zwaarder en vetter voedsel. Je hebt meer behoefte aan boter, ghee, olijfolie, noten maar ook aan granen en zuivel, zoals feta, geitenkaas, yoghurt en gekruide melk. Zware, voedende en zoete voedingsmiddelen houden je lichaam gezond tijdens deze koude maand. Alleen Kapha personen kunnen beter voorzichtig zijn met deze kost.

De vuistregel voor Kapha personen is matigen met zwaarder en vetter voedsel. Anders krijgen ze begin December meer last van overtollig slijm in borst en keelgebied. Ze kunnen ook genieten van zwaardere voedingsmiddelen maar moeten rekening houden met de portiegrootte. Ze kunnen het beste voedingsproducten eten met de smaken scherp, bitter en wrang. Scherpe en prikkelende specerijen, bittere en wrange groenten zorgen voor een krachtige doorbloeding en dat hebben Kapha personen nodig.

Het lichaam wilt droogte en koude graag compenseren door het eten van zoetigheden. Helaas zijn producten waarin geraffineerde suikers zitten niet de oplossing. Te veel geraffineerde suiker kan een ontsteking van het maagdarmkanaal en overgewicht veroorzaken. Kies bij koude liever voor voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan vetten en voor stevig, complexe koolhydraten (bijvoorbeeld rijst, volkoren pasta, quinoa, brood (volkoren), havermout, zaden).

GHEE is het vloeibare goud!

Wees niet bang voor vet, maar gebruik wel goede vetten! Goede vetten zorgen voor een lekker gevuld en warm gevoel, precies wat we in deze periode nodig hebben. Een van de beste vetten om te voeden is ghee. Hoewel ghee gemaakt is van boter, is het lactose-vrij. Zelfs degenen die lactose intolerant zijn kunnen ghee gebruiken en profiteren van deze voedende olie. Ghee kan je gebruiken als belangrijkste bakolie of een theelepel ghee in je havermoutpap of in je soep.

Recept zie mijn blog https://ayurveda-pure.nl/2016/04/25/ghee/

Ayurvedische supplementen voor November

Wanneer de temperatuur te snel daalt en het meer waait in November worden de luchtwegen extra kwetsbaar voor een verkoudheid. Houd het lichaam sterk met Chyavanprash, een tonicum voor de longen. De verkwikkende kruiden in Chyavanprash versterken het immuunsysteem en zorgen voor behoud van gezondheid en welzijn. Chyavanprash pasta is ook zeer geschikt voor kinderen.

Vacha capsules bevatten kruiden die zorgen voor ontsmetting en verwijdert vastzittend slijm in voorhoofdholtes en keel. Ideaal voor verkoudheid, voorhoofdholte ontstekingen en allergieën.

Anu taila of Shadvindu taila, ayurvedische neusolie. om verkoudheid te voorkomen.

Wil jij ook gaan eten en leven volgens de natuur, het hele jaar door?

Voor iedere maand heb ik een uitgebreid artikel geschreven over de veranderingen in de natuur en wat voor invloed dit heeft op je lichaam en je geest. Informatie over de natuur, veel adviezen omtrent juiste voeding, kruiden en passende leefgewoonten. De tien recepten per maand zijn afgestemd op de 3 types uit de ayurvedische leer:  Vata, Pitta en Kapha. Als we de natuur respecteren en volgen dan blijven we gezond en houden we onze weerstand op peil. ‘Wees je eigen dokter in je eigen keuken’ en wordt één met de natuur.  Bestel dus snel via mijn webshop https://ayurveda-pure.nl/winkel/ en ontvang elke maand een op maat geschreven programma om je immuniteit te verhogen.

Wil je weten welk type je bent en welke voeding het beste bij je past?  www.ayurveda-pure.nl of  info@ayurveda-pure.nl

 

Geplaatst in Geen categorie.