GRATIS VOORJAARSRECEPT

Dit keer een dal, niet van linzen, maar van zwarte bonen. Bonen zijn vooral nuttig in het vroege voorjaar omdat ze een samentrekkende werking hebben en dat helpt bij het reinigen.
De lage glycemische waarde van bonen is bijzonder ondersteunend voor je bloed, het zuivert en verdunt je bloed en voorkomt daardoor stagnatie. Bovendien bevatten bonen cholesterolverlagende en genoeg vezels om de darmen te reinigen. 
Vata personen met onvoldoende spijsvertering sappen in de maag kunnen na het eten van bonen gasvorming, een opgeblazen gevoel en constipatie ervaren. Maar gelukkig biedt de Ayurveda daarvoor een oplossing. En dat is het gebruik van diverse specerijen! Door de toevoeging van specerijen zoals komijn, anijs en kaneel werkt deze dal vocht afdrijvend en vermindert winderigheid.
Recept Dal van zwarte bonen met chilipeper, anijs en dadelstroop
Bijgerecht – voor 4 personen
200 g gedroogde zwarte bonen
2 tl komijnzaad, gekneusd
1 tl chilivlokken
½ el kaneelpoeder
1 tl anijspoeder
snufje zout, zwarte peper
1 1/2 el dadelstroop
verse koriander, gehakt
 
Bereiden
Laat de bonen gedurende 1 nacht weken en spoel ze een paar keer.
Rooster het gekneusde komijnzaad in een droge pan. Voeg de bonen met 250 ml water en de komijn, chilivlokken, kaneelpoeder en anijspoeder toe, breng dit aan de kook. Laat dit afgedekt circa 1 uur zachtjes koken tot de bonen zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Roer de dadelstroop door het bonenmengsel en garneer met gehakte koriander.
Lekker met rijst en gewokte spinazie met ui en knoflook.
Weinig tijd? Gebruik dan zwarte bonen uit blik (400 g), laat ze uitlekken en verwarm ze met de ingrediënten goed door.
Vata      Voeg voor het serveren wat olijfolie toe voor een betere vertering.
Pitta      Voeg voor het serveren wat kokosolie toe en gebruik met mate chilivlokken en komijn.
Elke maand ontwikkel en test ik 10 recepten die bijdragen aan het verbeteren van je gezondheid. Daarnaast ontvang je een uitgebreide beschrijving over de invloed van de natuur op je lichaam en geest. Want dit verandert maandelijks. Meer informatie klik hier 

Na de voorjaarsvakantie en de zware winterkost kan je lichaam wel wat gepaste aandacht gebruiken! Ben je vermoeid, heb je een lage weerstand, is je eetlust vermindert? Dan is een reiniging iets voor jou! Meer informatie klik hier

Geplaatst in Geen categorie.