Nieuwsbrief MAART 2019

Weet jij welke invloed  de maand MAART heeft op je lichaam en je geest?

Naarmate je laagje wintervet begint te smelten, word je bloed dikker en je bloedsomloop trager. Door deze verschuiving ben je kwetsbaarder voor Kapha aandoeningen, waaronder luchtwegproblemen, voorhoofdsholteontstekingen en verlies van eetlust kunnen ontstaan.

De waterigheid van maart heeft ook emotionele gevolgen. Psychologisch gezien is maart een maand van klagen, van verdriet en het loslaten van diepgewortelde emoties. Ademhalingsoefeningen kan deze emotionele zwaarte aanzienlijk verminderen.

Net zoals je in het najaar verkoudheden oploopt, zie je dat men in de lente last krijgt van teveel vochtige warmte. Deze vochtige warmte noemen we in de Ayurveda ‘damp’. Deze damp ontstaat omdat de ophoping van vocht de longen aantast, wat leidt tot luchtwegbelemmering en soms zelfs tot longontsteking. De symptomen van vochtige warmte zijn gelijk, hetzelfde virus valt je aan. Echter, met de ‘damp-opeenhoping’, zal je meer last krijgen van pijn, griep, zwaarte, vastzittend slijm en gezwollen lymfeklieren.  Om dit te voorkomen, kan je het beste vette, rijke en zoete gerechten vermijden. Eet met name bittere groenten en vocht afdrijvende producten, scherpe specerijen en milde laxeermiddelen. Deze voedingsmiddelen zullen overtollig vocht of slijm verminderen en opgehoopte vetten in het bloed afvoeren.

Zo heeft iedere maand zijn eigen gezonde wensen en richtlijnen voor lichaam en geest. Wil je meer informatie en bijbehorende recepten voor de maand MAART, zie  https://ayurveda-pure.nl/winkel/

Last van hoesten, zere keel, lente-allergieën en of vastzittend slijm? Gratis recept.

Allereerst vermijd zware voedingsmiddelen zoals zuivelproducten, kaas, ijs en tarwe om voorjaarshoest en vastzittend slijm te voorkomen.

Het onderstaande recept is een snelle en efficiënte manier om deze klachten te laten verdwijnen. De kurkuma, gember en zwarte peper stimuleren het bloed. Hierdoor wordt overtollig vocht verwijderd en worden de longen geopend. De honing verwarmt, maakt vastzittend slijm los en zorgt voor extra energie. De honing bedekt de achterkant van de keel en zorgt voor duurzaam contact met de kruiden. Deze kruiden verwarmen de keel, neus en borst – zeer effectief voor keelpijn, loopneuzen en andere allergie- of griepachtige symptomen. Let op -deze formule is wel sterk Pitta verhogend.

Remedie voor hoesten, keel, allergie en vastzittend slijm (voor 1 persoon)

2 snufjes zwarte peper

2 snufjes gemberpoeder

2 snufjes kurkumapoeder

1 el rauwe honing

Meng de zwarte peper, gember en kurkuma met onverwarmde, onbewerkte honing en neem 3 à 4 keer per dag een halve theelepel tussen de maaltijden.

Tip: Maak een grotere hoeveelheid. Deze remedie is ook geschikt voor kinderen.

Wil je meer informatie en bijbehorende recepten voor de maand MAART, zie https://ayurveda-pure.nl/winkel/

Zorg voor een gezonde lentekoorts door bovenstaande tips toe te passen. De natuur helpt je graag!

Geplaatst in Geen categorie.