Kruidige Pompoen Chai

Voor 2 personen

2 tl ghee

150 g gekookte en gepureerde bio pompoen

75 ml bio (amandel) volle melk of kokosmelk

100 ml water

1 tl (Ceylon) kaneel

¼ tl nootmuskaat

½ tl gemberpoeder

¼ tl kruidnagelpoeder

1/4 tl zwarte peper

1 mespunt mineraalzout

1 eetlepel bio zuivere honing

Bereiding

  • Breng in een pannetje de pompoen met ghee, melk, water en de kruiden aan de kook. Wanneer je kokosmelk gebruikt dan wordt de Chai iets dikker en kun je iets meer water toevoegen.
  • Haal de chai van het vuur en laat dit even iets afkoelen en voeg daarna de honing toe. Serveer de Pompoen Chai warm in 2 koppen.

Tips:

Extra lekker met geklopte (kokos)room en wat kaneel- of cacaopoeder.

Dit kruidige drankje is een goede vervanger voor koffie en doet wonderen bij je dip om 16 uur. Maak hem thuis en neem deze Chai in een thermoskan mee naar je werk en verras je collega.

De kruiden kan je ook vervangen door kant en klare pumpkin spice poeder. Ik schat dat je dan 2 tot 3 theelepels van dit poeder nodig hebt, blijf testen voor de juiste smaak.

Stress verminderen door deze ‘Pompoen Chai’. Dat is een echte win-win toch?!

De herfst is een seizoen van tekorten en veranderingen, wat vaak leidt tot meer onrust en stress. Je lichaam heeft hulp nodig om de herfst te doorstaan. Voedende, seizoensgebonden voedingsmiddelen zoals pompoen, wortelen en verwarmende kruiden gember, kaneel, kruidnagel en nootmuskaat zorgen voor een kalm zenuwstelsel. Pompoen en nootmuskaat zijn beide milde kalmerende middelen, dus ze werken prachtig samen om stress te verminderen.

Door in Oktober de aandacht naar binnen te richten, komt er energie vrij om je lichaam te helpen zich voor te bereiden op de winter. Het stabiel houden van je zenuwstelsel tijdens de herfst is je belangrijkste hulpmiddel om een ​​sterke immuniteit te behouden, gezond te blijven en zelfs een griep te voorkomen.

Pompoenchai voedt onze weefsels optimaal en daarnaast is het ook een rasayana (wat verjonging betekent). Pompoenen, ghee, amandelen en suiker vormen ‘ojas’ voor de komende winter. Ojas is Ayurveda’s woord voor ‘vitaliteit’ en biedt kracht, immuniteit en een sprankeling in je ogen.

Pompoenen en wortelen zijn oranje vanwege bèta-caroteen, een voorloper van vitamine A. Bèta-caroteen bevordert je gezondheid door verjonging en regeneratie van je zeven weefsel. De verkoelende, verzachtende en laxerende eigenschappen van pompoen kalmeren ook het maag-darmkanaal.

Specerijen maken zware ingrediënten lichter voor de spijsvertering, en pompoen iets minder gasvorming. Terwijl alle kruiden de bloedsomloop stimuleren, verplaatst kruidnagel de warmte specifiek naar het oppervlak van het lichaam, waardoor koude ledematen worden opgewarmd. Voor Kapha-types verminder je de ghee tot één theelepel en de honing door een halve eetlepel.

Een Ayurvedisch dieet is afgestemd op je individuele lichaam en je specifieke onevenwichtigheden. Met een Ayurvedisch dieet ervaar je blijheid, rust en voldoening, omdat wat je eet je echt voedt en je in balans houdt. Ziekte is het gevolg van voeding en levensstijlen die onverenigbaar zijn met je aard. Door een gepersonaliseerd dieet te eten, afgestemd op jouw lichaam, ervaar je een optimale gezondheid.

Heb je lichamelijke klachten en wil je weten wat voeding, afgestemd op jou, voor je klachten kan betekenen? Kom dan gerust langs voor een consult.

Ayurveda Pure – Hanne van Jaarsveld

0650650949

www.ayurveda-pure.nl

info@ayurveda-pure.nl

Geplaatst in Geen categorie.