Opstaan voor zonsopkomst. Kruiden voor Augustus. Jaarprogramma Ayurveda.

Hoe opstaan vóór zonsopkomst je leven voorgoed verandert!

Het lukt me niet elke dag, maar vaak sta ik voor 6.00 uur ‘s morgens naast mijn bed. Waarom? Bij zonsopkomst zit er namelijk extra veel kosmische energie (prana) in de lucht. Ook bevordert vroeg opstaan de typische Vata eigenschappen levendigheid en lichtheid. En wie wil dat nou niet?

Uitslapen? Dat voelt voor mij als iets uit een ver verleden. Tegenwoordig word ik bijna altijd wakker voor de wekker afgaat. Wat ik zelf voor dag en dauw doe? Ik schraap mijn tong, poets mijn tanden en doe oil-pulling met kokosolie. Ik neem een groot glas warm gekookt water met sap van een halve citroen en wat Keltisch zout. Ik masseer mijn lichaam met warme olie en aansluitend neem ik een douch. Daarna volgt mijn ‘yogapractice’ van ca. 45 minuten; yoga, pranayama (ademhalingsoefeningen) en een korte meditatie. Deze practice wordt afgesloten met een woord van dank voor de hulp die ik krijg vanuit het universum en wens mijn dierbaren alle gezondheid en kracht toe die ze nodig hebben. Dan volgt een lekker warm ontbijt en kan ik geheel tevreden en voldaan aan het werk.

____________________________________________________________

DE BESTE KRUIDEN VOOR AUGUSTUS

Omdat elk persoon uniek is, kan de keuze van supplementen vaak verschillend zijn. Vraag daarom advies bij een ayurvedisch pratitioner of arts.

Vata seizoen begint midden augustus – een van de meest uitdagende tijden van het jaar om gezond te blijven. In de droge en zware maand augustus heb je meer rust en vocht gevende kruiden nodig.

 • Vata massageolie bevat ook speciale kruiden voor het opwekken van meer rust.
 • Heb je slaapproblemen, is het masseren van hoofd en voetenzolen met Bhringaraj olie of Brahmi olie een goede remedie.
 • Brahmi is een krachtig kruid voor een heldere geest. Het kalmeert onrust, angst, verbetert het geheugen en geeft emotionele stabiliteit.
 • Heb je de neiging naar zwakheid, lage immuniteit, balans of sombere gevoelens in de herfst? Dan kan Ashwagandha, Ashwagandha ghee en Chyavanprash voor meer geaardheid zorgen en je lichaam en geest versterken in voorbereiding voor dit uitdagende seizoen. Chyavanprash is in de Ayurveda ‘het’ middel voor kinderen in de herfstperiode om de weerstand te verhogen en het is als broodbeleg nog lekker ook.
 • Zoete kruiden zoals Shatavari is goed om je lichaam te koesteren aan het begin van de herfst. Ze voeden en ondersteunen je lever, die door de zomerhitte droog en zwakker is geworden. Shatavari is ook goed bij menstruatie of overgangsklachten, zwangerschap en tijdens het geven van moedermelk, tonicum voor eierstokken en baarmoeder.
 • Kruiden zoals Yastimadhu (zoethout) zorgt voor meer geaardheid en is goed voor een lage bloeddruk, bij haarverlies, maagzweer en werkt tegen stress.
 • Zure kruiden zoals Amalaki beschermt je spijsverteringskanaal en andere belangrijke klieren in je hele lichaam, zoals speekselklieren en hydrateert je galblaas. Amalaki is ook ideaal voor je lever tijdens een hete zomer en verkoelt Pitta. Amalaki is een sterk anti-oxidant en is rijk aan vit. C.
 • Degene die last heeft van constipatie, winderigheid en opgeblazenheid kunnen eerst een zacht laxerende Tulsi thee Voor Vata personen worden Haritaki en Dashamoola traditioneel gebruikt om constipatie en droogte te verhelpen. Voor Pitta en Kapha personen is dit Triphala.
 • Zenuwen en spieren worden vaak gespannen door de droogte van augustus. Het is essentieel om je lichaam in deze tijd van het jaar te beschermen tegen stress en angst. Ashwagandha geeft energie, rust en zorgt voor meer stabiliteit.

__________________________________________________________

ALLE SEIZOENEN LEKKER IN JE VEL MET AYURVEDA    

    

Heb jij last van bijvoorbeeld; Vermoeidheid, opgeblazen gevoel, ongezonde stress, te weinig ME-Time, gewichtsproblemen, allergieën, te vaak verkouden, vochtophoping, huiduitslag, hoofdpijn, constipatie, negatoieve gedachten of een andere klacht? Door middel van voeding en leefstijl kun je er zelf veel aan verbeteren. Abonneer je nu om op een unieke manier van de Ayurvedische kennis gebruik te maken en reken af met je klachten!

Elke maand krijg je….
Het artikel https://ayurveda-pure.nl/winkel/

______________________________________________________________

WIL JIJ OOK DE TIME OUT VAN JE LEVEN IN SRI LANKA ERVAREN?

  

SRI LANKA – Retreat – 2023-2024 in oktober, november, december, januari, februari en maart.

Mijn persoonlijke ervaring:
In oktober 2022 ben ik naar Sri lanka vertrokken om een half jaar te reizen en om me nog meer te kunnen verdiepen in de Ayurveda. Mijn lichaam en geest waren uitgeput, mijn grenzen had ik steeds weten te verleggen en vermoeidheid en prikkelbaarheid overviel me in de eerste weken in Sri Lanka. Ik besloot mijn geplande reinigingsweken eerder te plannen om straks meer te kunnen genieten van mijn reis.
De eerste ontmoeting was al een openbaring,

Het artikel: https://ayurveda-pure.nl/consult/
______________________________________________

REINIGEN NA JE VAKANTIE

.  

* 30 dagen REINIGINGSKUUR + 3 CONSULTEN + 2 MASSAGES (1.5 uur), pols- en tongdiagnose, informatie, recepten en professionele begeleiding.

* 7-Daagse REINIGINGSKUUR + (online) CONSULT; pols- en tong diagnose, informatie, recepten en professionele begeleiding.

Consulten, behandelingen en reinigen – vergoeding door de meeste zorgverzekeraars

Het artikel: https://ayurveda-pure.nl/reinigingskuur-7-of-30-dagen/

______________________________________________________________

RECEPT – SMOOTHIE VAN KOMKOMMER EN VENKEL 

Ruik aan deze smoothie en geniet van de zachte groentegeur. Neem een slokje van deze smoothie en voel hoe deze drank je emoties kalmeren. Komkommer en venkel werken vocht afdrijvend, reinigt het bloed van de onzuiverheden, met name Pitta onzuiverheden. De combinatie van deze smoothie als diureticum, kalmerend en ontstekingsremmend, bloeddrukverlagend maakt het een perfecte cocktail. Venkel zorgt voor een goede vertering en dat is gunstig voor Kapha personen. Komkommer is erg basisch dus voorkomt verzuring van het lichaam.

Smoothie voor 2 personen

300 g komkommer

200 g verse venkel + venkelgroen voor garnering

250 ml (gezuiverd) kraanwater

sap van ½ limoen

2 el honing

Bereiding

 • Schil de komkommer.
 • Verwijder de bittere kern van de venkel en snijd de venkel in stukken.
 • Pureer de ingrediënten in een blender tot een glad mengsel.
 • Serveer gekoeld en garneer met het venkelgroen.

Een lekkere smoothie voor het warmte tijdstip van de dag.

Vata                 Verwijder voor de bereiding de komkommerzaden, deze zijn wat moeilijker te verteren.

Ben je geinteresseerd in een consult, reiniging of een behandeling? https://ayurveda-pure.nl/contact/

Geplaatst in Geen categorie.