Zomerontbijt. Zomertips. Gevolgen van verzuring. Energien van je mind.

ZOMERONTBIJT 

Voor 1 persoon en voor Vata, Pitta en Kapha

2 el chiazaad

2 dadels

1 appel

2 tl ghee

3 walnoten of 3 witte amandelen

1 el hennepzaad

1/2 tl (ceylon) kaneel

1/2 tl anijszaad

1 el tahin

2 tl bio zuivere honing

Bereiding

Laat het chiazaad met water en de dadels 1 nacht van tevoren wellen.

Roer dit in de ochtend de goed door tot het een stevigere substantie wordt.

Schil de appel en snijd deze in stukken.

Verwarm de ghee en bak de appel, bestrooi met kaneel en anijspoeder.

Schep de appel en de noten op de chiapudding en verdeel de tahin en de honing erover.

Kapha: Hoeveelheden van de ghee en de honing halveren.

Pitta en Kapha: Neem liever pitten zoals zonnebloem en pompoenpitten i.p.v. noten

________________________________________________________________________

ZOMERTIPS VANUIT DE AYURVEDA

De zomer is het Pitta seizoen. Pitta (vuurelement): De eigenschappen van Pitta zijn heet, doordringend, scherp, en vettig en dit zijn vergelijkbare eigenschappen van de zomer. Het is belangrijk om Pitta in balans te houden door koel te blijven, regelmatig te ontspannen en contact te maken met de aarde om je hoofd en je systeem koel te houden. Blijf gehydrateerd en houdt evenwicht met rust en regelmaat.

Pitta is uit balans wanneer je de volgende symptomen ervaart………
Meer weten https://ayurveda-pure.nl/2021/06/28/zomertips/

__________________________________________
WIL JIJ OOK DE TIME OUT VAN JE LEVEN IN SRI LANKA ERVAREN?

 

In samenwerking met een gerenomeerd, Nederlandse reisorganisatie ga je naar het zuiden van Sri lanka, individueel of in een groep. De reisorganisatie zorgt voor alle informatie, begeleiding en biedt extra bescherming mocht dit nodig zijn. Twee weken yoga, meditatie & professionele Ayurvedische Panchakarma/reinigings programma in absolute rust direct aan de oceaan. Geef jezelf tijd voor je lichaam, je geest en je ziel. Ervaar wat traditionele reiniging echt betekent en met je doet. Hoge kwaliteit en authentieke gastvrijheid kenmerken deze plek. Zij zorgen ervoor dat je alles krijgt wat je nodig hebt. Je wordt begeleidt op lichamelijk, geestelijk en spiritueel niveau. Je leert veel over jezelf en over de filosofie van de Ayurveda.
Meer weten http://https://ayurveda-pure.nl/consult/

____________________________________________

WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN VERZURING VAN JE LICHAAM?

Heel vervelend maar na je 40ste wordt de kans op verzuring vele malen groter. Wanneer er langer sprake is van verzuring, kunnen verschillende ziektebeelden zich ontwikkelen. Verzuring versterkt de ontstekingen in ons lichaam. Gevolgen daarvan zijn onder andere osteoporose (botontkalking), reumatische aandoeningen, jicht, hart- en vaatziekten en kanker.

Verzuring door voeding

Zuurvormende voeding is bijvoorbeeld vlees, vleeswaren, vis, kaas, alle zuivel (m.u.v. melk), chocolade, geraffineerde suikers, koffie, zwarte thee, vetten, mosselen, ei, alcohol, sojaproducten, granen, snacks, koekjes, zout. Eet daarentegen meer basischvormend (ontzurend) voedsel. 

Ontzurende kruiden zijn bijvoorbeeld pepermunt, brandnetel, citroengras, zink of citroenmelisse. Hier kan je een thee van maken. Deze ingrediënten kunnen elkaar versterken en kunnen daarbij een positieve werking hebben op de ontzuring van het lichaam.
Je zou het misschien niet denken, maar je kunt je lichaam ook ontzuren met citroen. De smaak van eten heeft helemaal niets te maken met het verzurende of ontzurende effect op je lichaam. De mineralen zijn bepalend. Citroen heeft wat dat betreft een zeer gunstige samenstelling om het lichaam te ontzuren. Pitta type moeten wel meer voorzichtig zijn met het gebruik van citroen.

Ademen: Even kort door de bocht gezegt. ‘Hoe meer zuurstof hoe minder kans op verzuring’. Daarom is het heel belangrijk om bij je dagelijkse routine de juiste ademoefeningen te doen.
Wil je meer weten of leren? info@ayurveda-pure.nl  www.ayurveda-pure.nl  0650650949

______________________________________________

DE ENERGIEN VAN JE MIND

 

Ayurveda is holistisch geneeswijze. Je lichaam is verbonden met je geest en je ziel. Er stroomt energie in je lichaam, geest en in je ziel. Er zijn 3 verschillende energieën in je mind (sattva, rajas en tamas) en in je lichaam (Vata, Pitta en Kapha). 

Het maken van de juiste keuzen
Waarom grijpt een roker onweerstaanbaar naar een volgende sigaret? Waarom neemt een dwangmatige eter een tweede portie? Het is nutteloos om met deze conflicten te worstelen.
Volgens de Ayurveda wordt het maken van goede keuzen makkelijker als je begint te luisteren naar je eigen diepste wezen, de bron van je verlangens. Zodra je de voeding hierop aansluit heb je geen last meer van onbalans en word je weer jezelf en zullen eventuele klachten verminderen of geheel verdwijnen.

In het Sanskriet praten we over de 3 energieën van de mind.

  1. Sattva, zuiverheid, de impuls tot verdere groei.
  2. Tamas, de impuls om gelijk te blijven of achteruit te gaan.
  3. Daartussen zit Rajas, zij houden van een routine die aanzet tot activiteit.

Satvisch (zuiver) eten en leven brengt ons naar de bron!

Meer weten? Bel geheel vrijblijvend of boek een consult http://www.ayurveda-pure.nl
________________________________________________

Fijne zomer, dank voor het lezen en delen is fijn!

Geplaatst in Geen categorie.