4 redenen om met je handen te eten

Tijdens mijn reis in Sri lanka kon ik elke dag genieten van o.a. heerlijke rice & curry’s, van hoppers en cocosroti’s. Ik hou van warm eten en het liefst 3 keer per dag een volledige maaltijd. En met mijn handen eten is voor mij extra genieten. Het is veel aardser, lekkerder en hygienischer om met je handen je eten. Gezamelijk een maaltijd van één grote schotel eten kan zorgen voor meer verbondenheid. En niet geheel onbelangrijk; het scheelt extra afwas want borden en bestek zijn overbodig.

In Ayurveda staat elke vinger voor een van de vijf elementen. Door de duim komt ruimte; door de wijsvinger lucht; door de middelvinger vuur; door de ringvinger water en door de pink de aarde. De vingertoppen bij elkaar brengen als het eten wordt aangeraakt stimuleert de vijf elementen en de spijsvertering.

Meer aandacht voor je eten Met je vingertoppen je eten pakken betekent dat je je tastzin gebruikt, en dat zorgt voor een compleet andere ervaring dan dat er bestek tussen jou en je voedsel in staat. De temperatuur van het eten, de textuur, hoe zwaar het is – je vóelt je eten voordat je het in je mond stopt, mindful eten. En stilte tijdens het eten zorgt voor meer genot en een betere spijsvertering.

Oude vedische wijsheid: ‘Eating food with your hands feeds not only the body but also the mind and the spirit.’

Het eten smaakt beter Waarschijnlijk omdat je je meer bewust bent van wat je eet. Het is eigenlijk eigenaardig dat ‘met je handen eten’ door veel mensen ongepast wordt gevonden, want het eten smaakt veel beter op die manier. ‘Het is eigenlijk heel onpersoonlijk, om met bestek of stokjes te eten.’

Je bent je meer bewust van hoeveel je eet Als je met je handen eet, kun je nauwkeuriger inschatten wat je nodig hebt om je honger te stillen. Zeker als je samen eet van een grote schotel, en niet van aparte borden, eet je vanzelf precies wat je nodig hebt. Als je voedsel met je vingers opschept, eet je niet snel te veel, misschien ook omdat je kleinere happen neemt.

Kinderen vinden het geweldig en eten makkelijker mee Altijd maar dat gedoe met mes en vork. Kinderen vinden het geweldig als ze een keer niet netjes hoeven te eten. Ze worden aangemoedigd om zelf ‘uit het vuistje’ te gaan eten, en voedsel te onderzoeken door eraan te voelen, ruiken en proeven.  Volgens voorstanders leren kinderen op deze manier beter kauwen en eten ze later gemakkelijker met de pot mee. Het wordt een heerlijke kliederboel, maar dat was het toch al

Eten met je handen

Hoe doe je het? 

  • Vooraf goed je handen wassen.
  • Je eet met je rechterhand en je gebruikt alleen je vingers.
  • Gebruik stukjes brood om hapjes mee op te scheppen. Van rijst en andere granen vorm je bolletjes. Kneed het eten wat meer tussen je vingers voordat je het in je mond stopt.
  • Zet een waterbakje en servetten neer om je vingers tussendoor schoon te maken.
  • Met je handen eten gaat goed met rijst, maar als het om plezier en extra zintuigelijke ervaring gaat, kun je natuurlijk ook best spaghetti met je handen eten.

Met je handen eten is een eenvoudige manier om een gewone maaltijd onvergetelijk te maken en de routine te doorbreken. ENOY!

Wil je meer weten over de Ayurveda, welke voeding er het beste bij jou past?

Dan hoor ik het graag info@ayurveda-pure.nl of 06-50650949

 

Geplaatst in Geen categorie.