Lentetips. Jaarprogramma Ayurveda. Lenterecept. Moederdagcadeau.

NIEUWE LOCATIE PRAKTIJK EN UITBREIDING WERKDAGEN

Goed nieuws! Mijn praktijk zal vanaf 1 juni open zijn op maandag, dinsdag en woensdag in Houten. Na een aantal maanden een praktijk in Utrecht gehuurd te hebben, heb ik besloten toch liever aan huis te werken, zodat ik ook meerdere dagen beschikbaar ben. Hoe fijn! Ik heb een mooie ruimte in mijn nieuwe huis omgetoverd tot een fijne praktijkruimte waar ik je graag welkom heet. 

Wil je gelijk een afspraak voor consult of massage boeken? Dat kan www.ayurveda-pure.nl of  info@ayurveda-pure.nl of 06-50650949

————————————————————————————————————–

AYURVEDA – LENTETIPS

hallo mei

De lente is begonnen,

De lente is begonnen, het jaargetijde van groei en bloei! Voor veel mensen een heerlijke tijd van het jaar, maar niet voor iedereen. In de natuur lijkt dit proces heel gemakkelijk te gaan, maar voor ons is dat proces vaak wat moeilijker. Denk aan allerlei kwaaltjes zoals voorjaarsmoeheid en het uitbreken van allergische klachten. Vaak voelen we ons juist in het begin van de lente moe, traag en zwaar. Goed nieuws als we in harmonie met de seizoenen leven dan kan je deze klachten verminderen of zelfs voorkomen.

Het is belangrijk om de elementen (aarde-water) van Kapha te balanceren in de lente omdat Kapha te veel toeneemt in de winter. Dit veroorzaakt meer zwaarte en verstoppingen in de lente. De oplossing ligt in het reinigen van je lichaam en geest en afgestemd op je type.

Het advies voor alle dosha’s in de lente. Probeer voor de lente een routine te ontwikkelen, die je helpt soepel en geleidelijk de zwaardere Kapha eigenschappen kwijt te raken en je licht en helder te maken, zonder de stabiele kwaliteiten van Kapha te verliezen. Het is nu beter om licht en stimulerende voeding te eten en bovenal fysiek in beweging te komen. Help je lichaam in dit seizoen om te reinigen.

Maak ruimte: Niet voor niets is er in het voorjaar de gewoonte om je huis schoon te maken. De welbekende voorjaarsschoonmaak geeft niet alleen ruimte en frisheid in je huis maar ook in je hoofd! Gooi overbodige rommel weg, richt je huis in op een manier dat de energie vrij kan stromen door je huis. Richt je tijdens het opruimen en poetsen niet alleen op schone ramen en vloeren maar ook op onopgeloste zaken en situaties in je hoofd. Zijn er nog projecten die je moet afmaken? Wacht er niet te lang mee.

Oefeningen: Verdiep je in yoga nidra, meditatie en ademhalingsoefeningen (pranayama) en integreer deze oefeningen in je dagelijkse routine.

Activeer je spijsvertering: In de lente is het erg belangrijk om licht verteerbaar voedsel te eten en de spijsvertering te versterken. Zorg voor een goed spijsverteringsvuur door stimulerende kruiden (komijn, koriander, munt, kurkuma, zwarte peper, gember) aan je eten toe te voegen. Drink elke ochtend een glas warm water met citroensap en neem 1 tl versgeraspte gember, met wat citroensap en een beetje zout voor elke maaltijd. Voor mensen die meer Pitta kwaliteiten in zich hebben moeten wat voorzichtiger zijn met gember en citroensap! Maak lichte en kleurige maaltijden, de tijd van zware stampotten is nu voorbij. Gebruik ook hier stimulerende en verwarmende kruiden zoals zwarte peper en gember.

Eet en leef regelmatig

 • Eet maximaal driemaal per dag een voedende maaltijd voor een goed werkend spijsverteringvuur
 • Neem je hoofdmaaltijd het liefst tussen 12 en 14 uur op de dag als je ‘vuurtje’ het sterkst is
 • Gebruik in iedere maaltijd de kruiden om je spijsvertering te stimuleren
 • Eet geen rauwkost maar stoom of kook je voedsel zodat je darmen het goed kunnen verteren
 • Gebruik goede vetten zoals ghee, kokosolie en lijnzaadolie
 • Neem zo min mogelijk alcohol en koffie om ontstekingen te voorkomen
 • Drink thee van paardenbloembladeren, goed voor de lever
 • Gebruik supplementen op advies

Huid: Scrub of masseer je huid met een ruwe zijde handschoen of borstel je hele lichaam met een zachte borstel. Zo verwijder je dode huidcellen en stimuleer je de bloedsomloop en het lymfesysteem. Daarna je huid masseren met een verkwikkende olie.

Gebruik bij koud weer sesamolie en bij warm weer kokosolie met een aromatische olie bijv. rozemarijn, roos of sinaasappel.

Ga naar buiten de natuur in: Ervaar de lente door buiten te gaan bewegen en geniet vooral van de opbloeiende natuur.

Kuren: Speciaal de lente is een geschikte tijd om een Ayurvedische reinigingsbehandeling te doen.

Ben je geïnteresseerd in een reiniging dan is mijn advies dat onder goede begeleiding te doen voor het beste eindresultaat. Ieder persoon heeft een andere benadering en reiniging nodig, dit is namelijk afhankelijk van je dosha Vata, Pitta of Kapha, van je eventuele klachten en van je huidige eetgewoontes.

Daarom plan ik voorafgaand aan de reiniging een consult in om te weten wat de specifieke wensen en/of klachten zijn. Zo kan ik een persoonlijke reiniging maken en jij het optimale gaat ervaren.

Mogelijkheden reinigingskuren voor Vata, Pitta en Kapha:

*REINIGINGSKUUR ca. 30 dagen; 3 CONSULTEN + 2 MASSAGES (1.5 uur) en professionele begeleiding. Investering € 625

*7-Daagse REINIGINGSKUUR + CONSULT; pols- en tong diagnose, informatie, recepten en professionele begeleiding. Investering € 299

*2-Daagse LEVERREINIGING + CONSULT; pols- en tongdiagnose, informatie, recepten en professionele begeleiding. Investering € 250

Meer weten: https://ayurveda-pure.nl/reinigingskuur-7-of-30-dagen/

Reinigingskuren – vergoeding door de meeste zorgverzekeraars

Wil je meer informatie over welk type je bent, welke voeding of reiniging het beste bij jou past? Vraag dan een consult aan bij Ayurveda Pure info@ayurveda-pure.nl

—————————————————————————————————————

 JAARPROGRAMMA ‘4 seizoenen LEKKER IN JE VEL MET AYURVEDA’

ayverda-health  Voeding  13077027_1139615936088718_2385852459791879166_n[1]

Alles in één onlineprogramma over de Ayurveda en met maar liefst 130 recepten.

Zelf heel eenvoudig en online aan de slag om je gezondheid en weerstand te verbeteren, dat is mogelijk bij Ayurveda Pure. Probeer geheel vrijblijvend eerst 1 maand en ervaar het!

Elk seizoen vinden er in de natuur veranderingen plaats en deze hebben impact op jouw lichaam. Dit kan je weerstand verminderen en eventueel klachten veroorzaken. Ayurveda Pure kan jou helpen met informatie, uitleg, recepten, kruiden en leefstijl, yogaoefeningen en vele andere waardevolle tips om lichamelijke ongemakken te voorkomen! De beste dokter staat in de keuken.

Heb jij last van bijvoorbeeld; Vermoeidheid, opgeblazen gevoel, ongezonde stress, te weinig ME-Time, gewichtsproblemen, allergieën, te vaak verkouden, vochtophoping, huiduitslag, hoofdpijn, constipatie, negatieve gedachten of een andere klacht? Door middel van voeding en leefstijl kun je er zelf veel aan verbeteren.

Meer weten: www.ayurveda-pure/winkel

—————————————————————————————————————

Een van mijn favoriete lente-recepten

recept komkommernoedels met tahinsaus

Courgette spaghetti met munt-walnotenpesto

Deze spaghetti van courgette is een prachtige lenteschotel. Rauwkost is moeilijker te verteren en veroorzaakt vaak winderigheid en opgeblazen gevoel. Voeding wat niet wordt verteerd wordt in de Ayurveda beschouwd als afvalstoffen, ongeacht hoeveel vitaminen en voedingsstoffen het product bevat. Hoe harder de rauwkost hoe moeizamer de vertering. Pitta-personen bezitten de sterkste spijsvertering en kunnen dus meer rauwe producten eten dan de andere types. Rauwkost heeft een verkoelende werking, waardoor het een goede keuze is voor het pitta-type, vooral in de zomer.

Rauwe courgette is één van de voedingsmiddelen die niet moeilijk te verteren is. Het is gemakkelijk om op te kauwen, licht en iets zoetig van smaak. Dus een goede lentegroente voor Vata, Pitta en Kapha.

Munt en peterselie stimuleren je spijsvertering, dus een fijne combinatie met de rauwe courgette. Walnoten bieden de juiste oliën en geeft dit lichte gerecht iets meer body.

Lunch- of hoofdgerecht voor 4 personen

 • 8 el olijfolie
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • 1 ui, fijngehakt
 • 4 takjes munt
 • 4 takjes peterselie
 • 4 takjes basilicum
 • Sap van 1 citroen en 2 tl geraspte citroenschil
 • 1 handje walnoten, grof gehakt
 • 2 courgette
 • Mineraal zout, zwarte peper, snufje cayennepeper

Bereiding

 • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan en bak de ui en de knoflook op een laag vuur.
 • Pureer munt, peterselie, basilicum, citroensap en -rasp, zout, beetje water en de resterende olijfolie.
 • Voeg deze saus aan het ui-knoflookmengsel toe. Laat dit op laag vuur ca. 5 min. Zachtjes bakken. Voeg de helft van de walnoten toe.
 • Was en snijd de courgette in de lengte in lange, hele dunne repen. Meng ze met de pestosaus en warm ze even mee. Breng op smaak met zout, peper en cayennepeper.
 • Garneer met de overige walnoten.

Je kan natuurlijk de courgette ook schillen dan wordt het gerecht wat zachter.

Tip: lekker met gebakken zalm of shiitakes met zachte geitenkaas

Kapha              gebruik met mate olie en vervang de walnoten door zaden of pitten

_________________________________________________________

MOEDERDAG – CADEAUBON

Tarieven

De cadeaubonnen zijn te gebruiken voor alles dat ik aanbied: massage, consulten, abonnementen, reinigingen,  supplementen of een workshop/cursus. De bonnen zijn in te wisselen tot 1 jaar na aankoopdatum. Vanaf  € 50

Aanvragen: info@ayurveda-pure.nl of 06 50650949

——————————————————————————————————————-

EEN GUNST

Ben je als client tevreden over mijn werk en aanpak? Wil je dan s.v.p. jouw ervaring delen middels een review op google? Je gaat naar Google  ‘Ayurveda Pure’ en klik op ‘een review schrijven‘. Alvast dank!

                   woman-7333869_1280

Dank voor het lezen en delen is fijn!

Geplaatst in Geen categorie.