HOE HOUD JE VIRUSSEN OP EEN ‘VEILIGE’ AFSTAND?

Natuurlijk volg ik de gezondheid omtrent het Coronavirus op de voet en probeer daarbij gezond te blijven nadenken. Ik leef mee met degene die getroffen zijn door dit virus en voel me geroepen juist nu te benadrukken dat het uiterst belangrijk is om je weerstand en afweersysteem extra aandacht te geven. Hoe je dit kunt doen lees je in onderstaand artikel. Zorg voor een ‘GEZONDE LENTEKOORTS’!

De algemene maatregelen vanuit het RIVM die je kan nemen om verspreiding van virussen te voorkomen zijn:

 • Was je handen regelmatig en geen handen schudden
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes

Indien er geen voedingsbodem voor een ziekteverwekker is, gaat een mogelijke infectie aan je voorbij en word je niet of een beetje ziek. Wanneer je wel of niet ziek wordt, in de Ayurveda besteden we veel aandacht aan het verbeteren van de weerstand. Op deze wijze verdwijnt de voedingsbodem voor de factoren die de ontsteking of infectie veroorzaakt hebben.

In de praktijk zijn veel ziekten in feite een combinatie van een verzwakking van het interne milieu door het uit balans raken van de dosha’s (Vata, Pitta en Kapha), en dit verzwakte interne milieu vormt een voedingsbodem voor ziekteverwekkers die vaak van buitenaf komen.

Agni, de verdedigingslinie.

Het belangrijkste instrument van het lichaam bij het uitschakelen van zogenaamde ‘schadelijke’ ziekteverwekkers – is agni, het vuurprincipe in het lichaam. Agni en het reguleren daarvan is een van de belangrijkste instrumenten die een ayurvedisch werkende therapeut in handen heeft, met name wat betreft infecties.

Wanneer de dosha’s in hun natuurlijke balans zijn, kan agni goed functioneren is je weerstand voldoende en ontstaat er binnen het lichaamsmilieu geen voedingsbodem voor mogelijke ziekteverwekkers.

Adviezen om je weerstand en afweersysteem optimaal te houden om virussen en ander ziekteverwekkers te weren.

Gebruik  gember, lange en zwarte peper (Trikatu) in je eten

Trikatu verwarmt en werkt aantoonbaar antimicrobieel tegen talrijke virussen en bacteriën. In geen keuken mag Trikatu ontbreken. Trikatu is één van de meest bekende kruiden in de Ayurveda, een kruidencombinatie voor de keuken en geneesmiddel tegelijkertijd.

De scherpe smaak maakt droog, verwarmt en maakt licht. Primair vermindert Trikatu op deze manier verhoogde Kapha, verwarmt koude Vata en verhoogt het vuur van Pitta. Trikatu wordt als een krachtig hulpmiddel beschouwd om het lichaamsvuur ‘Agni’ te verhogen, om de kleverige resten die ontstaan door ‘Ama’ (onverteerbare resten) , te verbranden en te drogen, en om de vrije circulatie in de lichaam kanalen te bevorderen.

De dosering is 500 mg tot 3 gram (max. 1 theelepel) per dag met wat honing, water of ghee. Bij geïrriteerde slijmvliezen wordt het gebruik ervan afgeraden. De toevoeging van Trikatu aan zuivelproducten, aan peulvruchten en kool groenten geeft een betere vertering en bovendien smaakt het heerlijk.

Golden Honey

Gouden honing (kurkuma met honing) geeft  een boost aan je immuunsysteem.

Recept:  GOLDEN HONEY

1 eetlepel kurkumapoeder of 2 eetlepels vers geraspte kurkuma (geschild)

100 g zuivere, rauwe honing

Bereiden:

Meng de ingrediënten goed en bewaar het mengsel in een glazen pot op kamertemperatuur.

Je kunt de Golden Honey ook toevoegen aan thee of melk.

Gebruik handschoenen wanneer je met verse kurkuma aan de slag gaat.

Dosering:

Dag 1  Neem elk uur 1 theelepel Golden Honey. Slik het niet meteen in, maar laat het in de mond smelten.

Dag 2  Neem de volgende dag dezelfde hoeveelheid, maar dan elke 2 uur.

Dag 3  Neem drie keer per dag 1 theelepel.

Voeding en leefstijl

Gebruik dagelijks voedingsproducten die bij jouw type (Vata, Pitta en Kapha) passen om in balans te blijven en om je weerstand te verhogen.

Volg de natuur en kies voor ecologische producten.

Voorbeelden voor de beste producten in de maand Maart zijn:

 1. Bittere groenten: witlof, andijvie, spinazie, paksoi, rucola, komkommer
 2. Vocht afdrijvend: verse peterselie, selderij, koriander en maïs.
 3. Scherpe specerijen: cayennepeper, pipper longa (lange zwarte peper), fenegriek, komijn.
 4. Maak je lever schoon met verse paardenbloem en de blaadjes.
 5. Drink KKV-thee (komijn, koriander en venkel) gedurende de dag. Het is een diureticum dat overtollig vocht uit het lichaam wegspoelt.
 6. Mild laxeermiddel: aloë vera.
 7. Eet en leef met regelmatig

Gebruik ook regelmatig een neti-pot om de voorhoofdsholten vrij te houden van vastzittend slijm.

 • Ayurvedische oliemassage

Een oliemassage van het hele lichaam in de ochtend behoort tot de meest aangename maatregelen om Vata  en Pitta in balans te brengen. Probeer het gewoon eens! Je masseert vóór het douchen of baden het hele lichaam met warme sesamolie of met een Vata- of een Pitta massageolie en laat de olie een paar minuten intrekken. Deze massage heeft een kalmerende uitwerking op ons zenuwstelsel, stimuleert de bloedsomloop en helpt giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen. Douche of neem daarna een aangenaam warm bad. Personen met meer  Kapha kunnen het beste hun huid borstelen met een zachte borstel voor het douchen.

 • Houd ook je ‘mind’ in balans

Praktiseer yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen (pranayama). Focus je op gezonde emoties i.p.v. paniek of angst, probeer er te zijn voor een ander en blijf zo positief mogelijk.

 • Extra supplementen

Ondersteun je weerstand extra met Trikatu, Vit D3, Guduchi en Amla (Amalaki)

Om virussen te bestrijden: Duramin

Zorg voor een ‘GEZONDE LENTEKOORTS’ door bovenstaande tips toe te passen. De natuur helpt je graag!

Wil je meer informatie: www.ayurveda -pure.nl   info@ayurveda-pure.nl of 06- 50650949

 

 

Geplaatst in Geen categorie.