Nieuwsbrief augustus 2019

Nieuwsbrief augustus 2019

*Artikel van Ayurveda Pure in de Santé

Voor wie het gemist heeft en dit artikel alsnog wilt lezen.
Onderstaand het interview, inclusief handige tips, met mij over de Ayurveda in het magazine Santé van juli.

*Informatie, levensstijladviezen en recepten voor de maand AUGUSTUS

De tijd vliegt wanneer je veel plezier hebt tijdens de verrukkelijke zomertijd.
Na de lange en warme zomerdagen van juli komt de droge maand augustus met zijn helderblauwe luchten maar ook met de nodige onweersbuien. De lange, hete dagen zijn een beetje korter in augustus als de zon elke avond iets eerder ondergaat. Augustus is een cruciale maand. Als de zomer begint te verdampen heeft je lichaam namelijk extra aandacht, zorg en rust nodig.
In het artikel, verkrijgbaar https://ayurveda-pure.nl/winkel/ , krijg je een aantal richtlijnen en voldoende tips om dit zo gladjes mogelijk te laten verlopen. Gebruik deze richtlijnen om jezelf preventief goed in te stellen op de veranderingen in de natuur. Augustus valt precies tussen het Pitta (vuur) en Vata (lucht) seizoen en is daarom een belangrijke maand om jezelf goed in de gaten te houden. Wees je eigen dokter in je eigen keuken!

Recept voor augustus – Perziksorbet met rozemarijnolie

Dit moet je proeven!! De warmte van de rozemarijnolie is een bijzonder contrast met de lichtfris en zoetige smaak van de perzik. De sprankelende perzik en aromatische rozemarijn doet denken aan het rustieke Toscane, waar de droge hitte van het platteland het tempo van het leven vertraagt.

Sorbetijs van perzik biedt verlichting bij een geïrriteerde ontstoken keel.

Verminderde darmwerking is de wortel van allergische gevoeligheid. Winderigheid en opgeblazen gevoel is een teken van fermentatie door bacteriën. Giftige stoffen komen in het bloed en deze irriteren de slijmvliezen en maken het immuunsysteem gevoeliger. Deze irritatie en gevoeligheid kan verstopte voorhoofdsholten veroorzaken. Het eten van perziken voorkomen deze ongemakken en zorgen voor een zachtere ontlasting en dat is nodig bij de droogte in augustus. Perziken zijn zo makkelijk te verteren dat ze vaak gepureerd aan baby’s worden gegeven.

De eigenschappen van rozemarijn zijn scherp, licht en bitter en is een uitstekend kruid voor Kapha personen. Rozemarijn wordt traditioneel gebruikt om het geheugen te verbeteren door de stimulatie van het centrale zenuwstelsel. Daarnaast stimuleert rozemarijn het bloed en lymfe, is goed bij lage bloeddruk, traagheid en geeft ontspanning bij vermoeide spieren.

Vata personen voelen zich optimaal gevoed door zoete perziken en de verwarmende olijfolie en de ontspannende rozemarijn. Pitta personen hebben vaak gevoelige ogen. Het hoge keratinegehalte van de perziken verlaagt spanning van de ogen. De lever voedende en reinigende eigenschappen van dit recept zal de scherpte van een Pitta geest verzachten. Kapha, die in de ochtend meestal een beetje extra slijm in de sinussen heeft zal na het genieten van perziksorbetijs met rozemarijnolie minder last hebben van deze vervelende kwaal.

Dessert voor 4 personen

4 perziken

sap van 1 limoen

2 el zuivere honing

180 ml water

4 el rozemarijn olijfolie

rozemarijn voor garnering

Bereiding

  • Schil en ontpit de perziken.
  • Pureer in een blender de perziken met het limoensap, honing en 180 ml water en pureer tot een schuimig en glad mengsel.
  • Doe het perzikmengsel in een plastic bak en zet deze afgedekt in de diepvries.

Check het ijs na 2 uur en roer het mengsel elk uur met een vork door. Blijf dit herhalen tot het sorbetijs bevroren is.

Rozemarijnolie voor 250 ml:

  • Doe 250 ml olijfolie met 6 takjes rozemarijn in een steelpan en laat de olie gedurende 10 minuten op laag vuur koken.
  • Schenk de afgekoelde rozemarijnolijfolie in een fles.
  • Verdeel de perziksorbet over 4 glazen. Besprenkel ieder sorbetijsje met 1 eetlepel rozemarijnolie en garneer met een takje rozemarijn.

Tip: rozemarijnolie is ook lekker bij groenten, vlees en vis of als dressing.

*Hoe opstaan vóór zonsopkomst je leven voorgoed verandert!

Het lukt me niet elke dag, maar vaak sta ik voor 6.00 uur ‘s morgens naast mijn bed. Waarom? Bij zonsopkomst zit er extra veel kosmische energie (prana) in de lucht. Ook bevordert vroeg opstaan de typische Vata eigenschappen levendigheid en lichtheid. En wie wilt dat nou niet?

Uitslapen voelt voor mij als iets uit een ver verleden. Tegenwoordig word ik bijna altijd wakker voor de wekker afgaat. Wat ik zelf voor dag en dauw doe? Allereerst spreek ik mijn dankbaarheid uit, daarna schraap ik mijn tong, poets mijn tanden en neem een groot glas warm gekookt water met sap van een halve citroen. Ik masseer met lichaam met warme olie en neem aansluitend een douch. Daarna volgt mijn ‘yogapractice’ van ca. 45 minuten; yoga, pranayama (ademhalingsoefeningen) en een korte meditatie. Deze practice wordt afgesloten met een woord van dank voor de hulp die ik krijg vanuit het universum en wens mijn dierbaren alle gezondheid en kracht toe die ze nodig hebben. Dan volgt een lekker warm ontbijt en kan ik geheel tevreden en voldaan aan het werk.

 

 

 

Geplaatst in Geen categorie.