Nieuwsbrief – Recepten, voeding en leefstijl voor November

Heb je ook zo’n trek in zwaarder en zoeter eten?

Zuurkool met zoete aardappel en geitenkaas!

Dat is een goed teken en heel normaal in deze tijd van het jaar! In deze maand neemt je eetlust toe, dus zullen we wat steviger moeten gaan eten. Een heerlijke stamppot, stoofpot of oma’s appeltaart. Klinkt goed toch! Je lichaam maakt dankbaar gebruik van de extra calorieën voor het opslaan van vet. Dit vet wordt weer gebruikt voor de isolatie van je huid tijdens de koude wintermaanden.

Als gevolg van de temperatuurdaling groeit het natuurlijke verlangen naar zwaarder en vetter voedsel. Je hebt meer behoefte aan boter, ghee, olijfolie, noten maar ook aan granen en zuivel, zoals feta, geitenkaas, yoghurt en gekruide melk. Zware, voedende en zoete voedingsmiddelen houden je lichaam gezond tijdens deze koude maand. Goed voor de Vata en Pitta personen, alleen Kapha personen kunnen beter voorzichtig zijn met deze kost. Anders krijgen ze begin December meer last van overtollig slijm in borst en keelgebied. Ze kunnen ook genieten van zwaardere voedingsmiddelen maar moeten rekening houden met de portiegrootte. Ze kunnen het beste voedingsproducten eten met de smaken scherp, bitter en wrang. Scherpe en prikkelende specerijen, bittere en wrange groenten zorgen voor een krachtige doorbloeding en dat hebben Kapha personen nodig.

Wees niet bang voor vet, maar gebruik wel goede vetten! Goede vetten zorgen voor een lekker gevuld en warm gevoel, precies wat we in deze periode nodig hebben. Een van de beste vetten om te voeden is ghee. Hoewel ghee gemaakt is van boter, is het lactose-vrij. Zelfs degenen die lactose intolerant zijn kunnen ghee gebruiken en profiteren van deze voedende olie. Ghee kan je gebruiken als belangrijkste bakolie of een theelepel ghee in je havermoutpap en in je soep of over groenten.

GHEE is het vloeibare goud! Recept zie mijn blog https://ayurveda-pure.nl/2016/04/25/ghee/

Door de juiste voeding in de juiste maand te eten zal je meer energie krijgen en lekkerder in je vel zitten. Het gebruik van de kruiden verbetert je spijsvertering zodat alle vitamines en mineralen uit het voedsel beter worden opgenomen door jouw lichaam. Ook hierdoor krijg je een optimale weerstand, je komt meer in balans en wordt een gezonder en blijer mens!

Wil je meer recepten en informatie over voeding, leefstijl? Ik verwijs je graag door naar mijn website  https://ayurveda-pure.nl/winkel/

 • Je kan kiezen voor een abonnement van een maand of voor een jaar (eerste 2 maanden gratis).
 • Kosten 15 euro per maand of 150 euro per 12 maanden.

Recept – Zuurkool met zoete aardappel en geitenkaas

Lunch of diner – voor 4 personen

100 g rozijnen

900 g zoete aardappelen, geschild

1 el ghee

1 ui, gehakt

4 eieren

400 g zuurkool

150 g (boekweit)meel

mineraal zout, zwarte peper

4 takjes rozemarijn, fijngehakt

150 g geitenkaas

2-3 el zonnebloem- en pompoenpitten

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 180 °C.
 • Week de rozijnen in een kommetje met heet water ca. 10 minuten.
 • Snijd de aardappelen in gelijke stukken en kook ze in een laagje water in ca. 15 minuten gaar. Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
 • Verwarm de ghee in een koekenpan en fruit de ui aan.
 • Klop in een kom de eieren luchtig en voeg de afgekoelde aardappelpuree, goed uitgeknepen zuurkool, uitgelekte rozijnen, meel, ui, zout, peper en rozemarijn toe.
 • Verkruimel de helft van de geitenkaas erboven en roer het geheel goed door.
 • Vet een taartvorm (doorsnede 28 cm) in en schep het mengsel in de vorm.
 • Verkruimel de rest van de geitenkaas erover en bestrooi met de zonnebloem- en pompoenpitten. Bak de zuurkooltaart in het midden van de oven in ca. 40 minuten gaar.

Heb je interesse in de ademhalingsoefeningen voor je 7 chakra’s?

De chakra’s spelen allemaal een belangrijke rol bij het welzijn van lichaam en geest. Elk chakra heeft een invloed op bepaalde lichaamsfuncties en emoties. Het zou ideaal zijn als alle chakra’s open zouden zijn en even actief want dan zou je lichamelijk en geestelijk in balans zijn.

In 2 lessen à 45 minuten leer ik je de 7 chakra’s kennen met de daarbij behorende specifieke ademhalingen. Kosten per les 75 euro.

Verkouden?

Ayurvedische kruiden en supplementen voor November

Wanneer de temperatuur te snel daalt en het meer waait in November worden de luchtwegen extra kwetsbaar voor een verkoudheid. Houd het lichaam sterk met Chyavanprash, een tonicum voor de longen. De verkwikkende kruiden in Chyavanprash versterken het immuunsysteem en zorgen voor behoud van gezondheid en welzijn. Chyavanprash is ook zeer geschikt voor kinderen.

Nasya neusolie – Anu taila. De olie bevat een energieke mix van sesamolie, kruiden en etherische oliën. Deze neusolie hydrateert de neus bij uitdroging wat het gevolg is door de binnen verwarming. Gebruik de neusolie in de ochtend en in de avond en het liefst preventief wanneer er mensen om je heen verkouden worden. Deze olie vermindert ook nek en schouderspanning, hoofdpijn en mentale traagheid. Gebruik naast de neusolie ook een Neti Pot dit helpt bij het verwijderen van overtollig slijm en reinigt de neusmembranen van stof, rook of andere luchtverontreinigingen die een allergie kunnen veroorzaken.

Hoe gebruik je een Neti Pot?

Het gebruik van een Neti Pot is niet zo moeilijk. Maar om de optimale effecten te kunnen ervaren en de neus op een goede manier te reinigen, is het erg aan te raden om de volgende stappen op te volgen:

 • Vul je Neti Pot en ga voor de wastafel staan. Dit is handig, omdat je met water gaat spoelen.
 • Doe je mond wijd open. Zo zorg je ervoor dat het water niet in je mond terecht kan komen. Als het ware wordt de opening tussen mond en neusgat op deze manier afgesloten en zal het water via je andere neusgat weer naar buiten stromen.
 • Plaats nu de Neti Pot tegen je linker neusgat. Zorg dat deze het linker neusgat goed afsluit, anders kan het water niet naar het rechter neusgat stromen en stroomt het langs je neusgat de wasbak weer in. Dat is niet de bedoeling!
 • Breng het rechter neusgat naar beneden richting de wasbak, en houd het linker neusgat omhoog. Op deze manier kun je het water gemakkelijker laten stromen door de neusgaten.
 • Beweeg nu het hoofd een klein beetje heen en weer totdat het water gaat stromen. Dan houd je het hoofd stil en beweeg je alleen de Neti Pot om het water door te laten stromen.
 • Nadat je de Neti Pot ongeveer voor de helft hebt leeggemaakt, breng je het hoofd weer rustig omhoog. Je snuit voorzichtig de neus. Met name het rechter neusgat.
 • Wissel nu van kant en plaats de Neti Pot op het rechter neusgat. Herhaal nu de bovenstaande stappen nogmaals met het rechter neusgat.

Zoutoplossing voor de Neti Pot. Het water dat je door je neus spoelt is geen kraanwater. Het is eigenlijk een mengsel van (gedestilleerd) water en zout. Om een zo’n goed mogelijk reinigingsmiddel te maken, is het belangrijk om ongeveer 0,9% zout in het mengsel te verwerken. Dit is namelijk net zoveel als dat er in het lichaamsvloeistof aanwezig is. Een goede verhouding is 500 ml water en 1 theelepel zout. Dan heb je ongeveer te maken met 0,9% zout. Gebruik hiervoor zeezout of Himalayazout. Daarbij maak je gebruik van gedestilleerd water of water dat je eerst gekookt hebt. Meng het zout direct met het gekookte water. En laat vervolgens het hete mengsel afkoelen tot een lauwwarme temperatuur van ongeveer 37 graden.

Dank voor je interesse!

 

 

Geplaatst in Geen categorie.