Last van de winterblues? Probeer deze koolsoep eens!

Kipcurry-koolsoep

Met deze soep krijgen we vanzelf het gevoel van lichtheid en gezondheid.  Gekookte kool is niet alleen zacht en zoet, het is een reinigende en heerlijke groente voor iedereen.

In de tachtiger jaren, was het eten van uitsluitend koolsoep heel populair bij mensen met gewichtsproblemen. Dit dieet was laag in calorieën, vezelachtig van aard en zowel kool als bleekselderij gaf mensen de illusie van volheid, wat erg aantrekkelijk is bij een onhandelbare eetlust. Helaas, hoewel het eten van uitsluitend koolsoep misschien wel vult, is het in feite een ‘crashdieet’. Extreem laagcalorische diëten veroorzaken uiteindelijk een jojo-dieeteffect dat eindigt in gewichtstoename. Ayurveda adviseert alleen koolsoep te eten als diner voor een lichte, gezonde en zachte reiniging nadat je te zwaar hebt gegeten.

Zowel kool als selderij hebben diuretische, vocht afdrijvende eigenschappen. Vaak hebben mensen die veel Kapha hebben, het lichaamstype geregeerd door water en aarde, de neiging om water vast te houden. Dit maakt dat Kapha personen zich sneller zwaar, passief en lethargisch voelen.

Curry verbetert de bloedcirculatie en verdunt het bloed, reinigt het lymfestelsel, vaten en weefsels. De laxerende en circulerende eigenschappen van knoflook zijn nuttig bij de reiniging. Knoflook werkt ook slijmoplossend en is dus goed voor de longen.

Rauwe kool verlaagt de schildklierfunctie, wat niet goed is voor mensen met een te lage schildklierwerking. Gekookte kool mag deze groep met mate eten.

Kipcurry- koolsoep     Soep – voor 4 personen

500 g bio kippenbout

600 g spitskool

4 stengels bleekselderij

1 ui

1 teentje knoflook, fijngehakt

8 takjes verse peterselie, fijngehakt

1 tl groene currypasta

1/2 tl mineraal zout, ¼ tl zwarte peper

1 bio groentebouillonblokje

Bereiden

  • Maak de kip schoon, doe de kip in een ruime pan en voeg koud water toe tot de kip net onderstaat. Laat de kip ca. 45 minuten trekken op een laag vuur.
  • Schil en snijd de groenten fijn.
  • Haal de kip uit de pan en voeg alle ingrediënten toe aan het kookvocht. Voeg eventueel nog een beetje water toe. Breng de bouillon aan de kook en zet vervolgens het vuur lager. Laat de soep afgedekt ca. 30 minuten zachtjes koken of tot de groenten gaar zijn.
  • Pluk de kip en voeg het kippenvlees toe aan de soep.

Tip                  Garneer met peterselie.

Kijk voor meer info omtrent voeding    https://ayurveda-pure.nl/winkel/

Wil je liever een persoonlijk voedingsconsult? Dat kan via info@ayurveda-pure.nl of via www.ayurveda-pure.nl

 

 

Geplaatst in Geen categorie.