Help ik word ouder!!

Help ik word ouder!

Na het schrijven van dit artikel dacht ik aan mijn moeder, bijna 93 jaar, is zowel lichamelijk als geestelijk gezond en woont nog geheel zelfstandig! Ik realiseerde me dat zij zeker 90% van de onderstaande adviezen hanteert, vanuit een natuurlijke kracht. Hoe geweldig is dat!!

Algemene gedachten over ouder worden

Om zo lang mogelijk lichamelijk en geestelijk gezond te blijven en te leren om op positieve manier met het verouderingsproces om te gaan, wil ik graag het onderstaande met je delen.

De meeste mensen zijn van oordeel dat de ouderdom met de nodige gebreken komt, dat oud worden bij het grootste deel van de mensen per definitie gepaard gaat met ziekte, pijn, aftakeling, beperking en verlies van levensvreugde. Er  is ook een zekere angst om ouder te worden.

De wens van de meeste mensen is om zo lang mogelijk jong te blijven. Om te proberen dit te bereiken is het belangrijk om het lichaam en de geest door juiste voeding en beweging vitaal en energiek te houden.

Hoe sta je in het leven? Hoe ga je met je gedachten, gevoelens, jezelf en andere mensen om? Waarom en hoe reageer je op problemen die zich voordoen en op je verouderingsproces?

Wat is ouder worden in werkelijkheid? De intelligentie van je cellen vermindert door het proces van veroudering. Vanaf 30 jarige leeftijd gaat je lichaam achteruit. Afhankelijk van genetische en externe factoren zoals voeding, leefwijze, psyche, werk, woonomgeving etc. gaat dit proces bij de een sneller dan bij de ander.

Je huid verliest haar frisheid er ontstaan rimpels, je spieren worden langzaam slapper en je verhouding tussen spieren en vet wordt langzamerhand gelijk. Je gezichtsvermogen en je gehoor kunnen afnemen en je botten worden dunner en brozer. Ook vermindert je uithoudingsvermogen, je energie en je weerstand waardoor allerlei kwalen kunnen ontstaan. Bij veel mensen wordt de bloeddruk en/of het cholesterolgehalte hoger, de kans op hart- en hersenaandoeningen groter. En omdat mutaties van de cellen niet altijd meer op de juiste manier plaatsvindt neemt de kans op tumoren toe.

Het leven is een leerschool, iedere dag, ieder moment, ieder contact met medemensen, iedere ervaring, het zijn allemaal mogelijkheden om te leren je bewust te worden van jezelf en van de werkelijke aard van het leven. Mits je er voor open wilt staan. Dat vergt moed, een open geest, wil en lef. Je bewustzijn wordt niet ouder; het is leeftijd- en tijdloos.

Gezond lang jong blijven volgens de Ayurveda

Ayurveda is de wetenschap van het lang en gezond leven. Degeneratieve processen en veroudering, kunnen door ayurvedische therapie worden afgeremd. Rasayana Tantra staat voor verjongingstherapieën en revitalisering.

Lichaam en geest vormen een eenheid in Ayurveda. Volgens ayurveda bestaan er drie basiskrachten die de kosmos, de natuur en ook de mens doordringen: de drie ‘dosha’s’. Deze regelen alle lichaamsfuncties en bepalen het eigen type. De verdeling van de drie dosha’s bepaalt de verschillende kenmerken van onze persoonlijkheid, onze voorkeuren en gewoonten, onze zwakten en sterke punten. De drie zijn vata (bewegingsprincipe), pitta (stofwisselingsprincipe) en kapha (structuurprincipe). Voor meer inzicht in lichaam en geest is het belangrijk om deze basiskrachten te leren herkennen.

Verschillende levensfases. In Ayurveda wordt het leven ingedeeld in verschillende fases. De jeugd tot ca. 14 jaar is kapha-periode, de elementen aarde en water zorgen voor structuur en voeding, en brengt groei tot stand. Daarna volgt de pitta-periode, de elementen vuur en water zorgen voor transformatie en iets neer kunnen zetten in de wereld. Op latere leeftijd breekt de vata-periode aan, de elementen lucht en ether zorgen voor meer beweging in het lichaam (voorbeeld Parkinson), onrust, stress in het lichaam, meer verdroging, zwakker zenuwstelsel. In die laatste fase van het leven is het nodig de lichaamsweefsels van extra aarde en water te voorzien om langer jong te blijven. De smaak zoet (geen witte suiker!) houdt de weefsels in stand.

Wat kan je zelf doen om zo gezond mogelijk lang jong te blijven?

Dit lijken automatische processen bij veroudering van het lichaam. De westerse reguliere medische wetenschap gaat hier ook nog steeds vanuit. Toch door bewust aandacht te hebben voor de werking van je lichaam, je geest en hun functies en ze niet langer te zien als een automatisme, kunnen we invloed uitoefenen op de manier waarop je ouder wordt. Er zijn de nodige onderzoeken geweest op het gebied van bijvoorbeeld meditatie – o.a. bij mediterende boeddhistische monniken – die hebben aangetoond dat de onwillekeurige functies van ons lichaam zoals de hartslag, bloeddruk, ademhaling, hormoonhuishouding etc. kunnen worden beheerst door de kracht van de geest, het bewustzijn en concentratie. Dat het kunnen beheersen van deze functies een positieve uitwerking heeft op het verouderingsproces, spreekt voor zich. Het is bekend dat in het Oosten (India, China, Japan, Tibet) grote spirituele meesters de jeugdige kracht in hun lichaam tot op zeer hoge leeftijd wisten te behouden. Zij waren zich diep bewust van de intelligentie- of levensstroom die zich in je lichaam en in alle leven bevindt. Niet alleen de oosterse meesters of yogi’s zijn hiertoe in staat maar ook jij kan een dieper inzicht verkrijgen door meditatie en bepaalde eet- en leefwijzen.

Voed je lichaam en geest met:

 • Zorg voor rust, regelmaat en warmte
 • Gezonde voeding: verse producten liefst direct van de boer dus geen kant en klare producten, potjes, zakjes, diepvries etc.
 • Eet het liefst 3 x per dag een warme, stevige maaltijd. Pas wel de hoeveelheden aan. Zo min mogelijk  licht voedsel (crackers, beschuit, light producten), geen frisdranken met koolzuurgas, roomboter ipv margarine, honing ipv suiker, gebruik dagelijks 2 à 3 eetlepels goede olie, drink 6 tot 8 kopjes gekookt warm water per dag en drink voor het slapen 1 glas warme (rauwe) melk met een dadel of nootmuskaat, gebruik van ghee (roomboter zonder eiwitten en vocht).
 • Yoga, tai chi, meditatie, mantra’s zingen
 • Massage   heeft een positieve werking op de zenuwuiteinden, neuropeptiden worden gestimuleerd en stress wordt tegengegaan, onverwerkte emoties in de diepere bindweefsels worden opgelost, elimineert cellulaire gifstoffen welke de cellulaire intelligentie beïnvloeden, brengt vata tot rust, vermindert stijfheid en pijn, opent de poriën, geeft gevoel van welbehagen en geborgenheid door aanraking, aandacht en affectie
 • Gebruik van Rasayana, ayurvedische verjongingstherapie, houdt het lichaam ‘sappig’ Rasa betekent sap. Vata bezit de eigenschap ‘droog’ waardoor verdroging van de lichaamsweefsels optreedt. Dit kan worden voorkomen door gebruik van Rasayana.

Voorbeelden van rasayana: anti-oxidanten (gaan degeneratieve processen tegen en voeden de lichaamsweefsels, hersenen en hun functies) -> Amalaki, Geriforte, Chyvan Prash. Positief ondersteunend -bij Parkinson -> Mucuna pruriens en bij Alzheimer -> Kurkuma Longa en Ashwagandha. Ayurvedische medicatie is op 100% natuurlijke basis en hebben geen bijwerkingen.

Algemene adviezen

 • Zorg voor goede sociale contacten
 • Als je nog werkt, probeer dat met voldoening te doen.
 • Stel doelen en blijf je ontwikkelen
 • Geef je behoeftes, wensen en verlangens aandacht
 • Probeer elke dag als een nieuwe dag en een avontuur te zien en te ervaren
 • Wees bewust dankbaar voor iedere dag, voor ieder moment dat je leeft
 • Probeer zo regelmatig mogelijk te leven en te bewegen Rust roest!
 • Probeer chronische stress te vermijden
 • Minimaliseer het contact met mensen waar een negatieve uitstraling vanuit gaat of die een negatieve invloed op je hebben

Spirituele ontwikkeling

 • Ontwikkel mededogen door inzicht en begrip
 • Blijf geestelijk en lichamelijk actief en houd interesse
 • Leer inzien wat onverwerkte emoties voor invloed hebben op de werking van jou lichaam en geest
 • Realiseer je dat niemand jou boos, verdrietig kan maken of kan kwetsen als je dat zelf niet wilt
 • Leer anderen te vergeven
 • Leer je reacties te begrijpen
 • Bedenk dat meningen en gevoelens altijd subjectief zijn
 • Realiseer je dat er geen gelijk of ongelijk bestaat, geen goed of slecht, geen mooi of lelijk. Hierdoor ontstaat respect en ruimte voor andere meningen en gevoelens waardoor conflicten, ongenoegens en oordelen verdwijnen.
 • Leer te begrijpen dat onze materiele wereld, dus ook ons lichaam, niet meer is dan de spiegel
 • Leer te onthechten, zuivere liefde en mededogen zullen zich dan meer en meer ontwikkelen. Ook zullen inzichten en kennis omtrent de werking van het ego, de psyche en de ziel groeien.
 • Overwin de angst voor de dood

Heb je vragen? Bel me gerust! 06 506 509 49

Wil je informatie over jou dosha’s, tong- en polsdiagnose incl. voedingsadviezen? Reserveer een consult via www.ayurveda-pure.nl

Dank voor het lezen en wens je een gezond lang jong leven! Wil je reageren op dit artikel? Dat kan op mijn blog www.ayurveda-pure.nl/blog

‘DE BESTE DOKTER STAAT IN DE KEUKEN’

 

 

 

 

 

Geplaatst in Geen categorie.