HOOIKOORTS en wat kan je er zelf aan doen?

Oei…..als ik de weerberichten mag geloven komt weer een hooikoorts epidemie aan. Heb je deze vervelende allergie dan wordt het de hoogste tijd om te gaan handelen om erger te voorkomen.

In het algemeen wordt een allergie omschreven als een overreactie van het immuunsysteem in ons lichaam op een prikkel van buitenaf. Een gezond immuunsysteem herkent en vernietigt schadelijke indringers zoals bacteriën en virussen, pollen, stofdeeltjes, huidschilfers en haren, schimmels, chemicaliën of medicijnen.

Een allergie volgens de Ayurveda: de oorzaak van zo’n reactie ligt volgens Ayurveda deels in een niet goed functionerend verteringsproces. Niet goed verteerde stoffen hopen zich op en de kanalen  (waaronder maagdarmkanaal, neus- en voorhoofdholtes etc.) in het lichaam vervuilen, verstoppen of blokkeren. Dit leidt er vervolgens toe dat het zenuwstelstel, het hormonale stelsel en het immuunsysteem niet meer adequaat met elkaar communiceren.
Ons lichaam maakt antilichamen om allergieën te vernietigen. De antilichamen hechten zich aan bloedcellen deze raken geïrriteerd en exploderen. Hierbij komen chemische stoffen vrij, waaronder histamine. Deze stoffen veroorzaken onze allergische reacties.

De ayurvedische benadering richt zich op het versterken van het lichaam en het immuunsysteem. Kruiden zijn immuun versterkers en zorgen dat de afweer van het lichaam ook op termijn niet verzwakt. Daarnaast worden de bijnieren versterkt zodat het lichaam een aanval van allergenen beter kan weren.

Acute stadium van hooikoorts: ineens een loopneus, rode-, jeukerige-, tranende ogen, veel niezen

Symptomen bij Vata-type: naast bovenstaande symptomen ook hoofdpijn, slapeloosheid, benauwdheid, hoest met weinig slijm en rusteloosheid
Symptomen bij Pitta-type: dorst, koorts, gele neusloop, brandende rode ogen en huiduitslag
Symptomen bij Kapha-type: verstopping van voorhoofdholtes en neus, veel helder of witte slijm, doffe hoofdpijn, gevoel van zwaarte en sufheid

Remedies:
-Detoxificatie (reinigen) en voeding aanpassen. Een Kapha-type  mag bijvoorbeeld geen zuivel en ander slijmvormend voedsel eten en zijn dieet bestaat uit scherpe, bittere en wrange smaken. Pitta-type heeft baat bij verkoelend voedsel en zijn dieet bestaat uit zoete, bittere en wrange smaken. Het Vata-type heeft juist baat bij verwarmend voedsel en zijn dieet bestaat uit meer zoete, zure en zoute smaken.
-Drink 3 x dgs een kop anti-hooikoorts thee: ½ theelepel vers geraspte gember en kurkuma met zuivere honing en citroen naar smaak.
-Verder wordt aangeraden om zo vaak mogelijk het aangezicht, de neus, de ogen, de handen en de haren te wassen. Zo worden pollen en andere antigenen die aan het lichaam kleven verwijderd.
Geïrriteerde ogen  regelmatig spoelen met fysiologisch zout om pollen te verwijderen en de ontstoken slijmvliezen te verzachten. Ogenleden insmeren met ghee (verkrijgbaar in natuurwinkels of zie recept op mijn blog) en snuif 3 x daags eerst fysiologisch water en daarna wat ghee op. Met vingertoppen wat ghee in oren en navel. Bij een verstopte neus gebruik je Shadvindu taila (neusolie).
Medicinaal zijn er voor Vata, Pitta en Kapha  goed werkende Ayurvedische supplementen (zonder bijwerkingen) verkrijgbaar.
-De yoga houding en ademhaling die de Leeuw’ wordt genoemd, helpt om de nasale passage vrij te maken.
Instructies
1.Ga op je knieën zitten
2.Beweeg je kin iets richting je borst
3.Plaats je handen op je knieën en adem diep in door de neus (als dit lukt)
4.Open je mond zo ver mogelijk
5.Steek je tong zo ver mogelijk uit richting het puntje van je kin en adem krachtig uit door de mond. Herhaal de ademhaling 3 x daags 10 keer.

Nieuwsgierig welk type je bent? Wil je een pols- en tongdiagnose en meer uitleg over welke voeding het beste bij jou past? Meld je aan via mijn site www.ayurveda-pure.nl of bel me op 06-506 509 49. Al mijn adviezen en behandelingen worden vergoedt door de meeste zorgverzekeraars.

 

Geplaatst in Geen categorie.