Yoga

Ademhalingsoefening – Pranayama

De wisselende neusgat-ademhaling

De onderstaande oefening bereid je voor op de volledige wisselende neusgatademhaling, waardoor het evenwicht tussen beide energieën versterkt wordt. Het klinkt een beetje vreemd “wisselende neusgatademhaling” maar het is echt heel simpel en werkt erg verkwikkend! Het zorgt voor meer zuurstof in de hersenen en brengt de hersenhelften in balans. Zo kun je de hele dag gebruik maken van je energie en dus ook van je capaciteiten.

  • Ga ontspannen zitten met je rug recht en sluit je mond. Ga eventueel zitten in de lotushouding (kleermakerszit).
  • Breng je aandacht naar je voorhoofd. Plaats je rechterwijsvinger en middelvinger tussen je wenkbrauwen en laat je duim en je middelvinger elk op een neusvleugel rusten.
  • Druk met de duim de rechterkant van je neus dicht en adem diep in door je linker neusgat.
  • Druk dan met je ringvinger je linker neusgat dicht en haal je duim weg om uit te ademen.
  • Adem diep in door je rechter neusgat. Druk dan je duim je rechter neusgat dicht en til je ringvinger links op om uit te ademen. Adem door je linkerneusgat weer in en sluit af met je ringvinger. Adem langzaam uit door je rechter neusgat.
  • Adem diep in door je linker neusgat. Druk dan met je ringvinger je linker  neusgat dicht en til je duim rechts op om uit te ademen. Herhaal deze wisselende neusgatademhaling 20 keer per neusgat. Zet de stopwatch aan begin bij 3 min. en na 1 week 4 min en na weken opvoeren tot 5 min.

TIP: Doe deze oefening bij voorkeur ’s morgens en op momenten van een dreigende ‘dip’.

Geplaatst in Geen categorie.