Tips voor de warme zomerdagen (incl. recept voor een verkoelend drankje)

Er zijn veel factoren die het evenwicht van onze 5 elementen (lucht, ether, vuur, water en aarde) beïnvloeden, zoals ons werk, onze voeding en de seizoenen. Wanneer in de zomer de temperatuur stijgt, neemt Pitta (=hitte, elementen vuur en water) in de omgeving toe. Omdat ons lichaam de natuurlijke tendens heeft evenwicht te handhaven, vermindert het onze spijsverteringsvuur. Dit leidt tot vermindering van de warmteproductie, verlaging van de stofwisseling en tot afname van de spijsverteringskracht. Je herkent dit vast uit eigen ervaring: bij warmte wordt elke activiteit moeizamer en neemt ook de eetlust af.

Accepteer deze natuurlijke tendens en pas uw voeding en activiteit aan de uiterlijke omstandigheden aan. Een paar tips m.b.t. voeding en lifestyle van Ayurveda Pure om ook bij grote hitte ‘cool’ te blijven.

VOEDING: Gebruik bij je maaltijden minder zout, zuur, scherp en zeer heet/scherp voedsel. Geef in plaats daarvan de voorkeur aan gerechten met zoete, bittere en wrange smaak, omdat deze Pitta (vuur) reduceren. Het is erg belangrijk alleen te eten naar behoefte, omdat de spijsvertering bij grote hitte op een laag pitje werkt. Eet om deze reden ook met mate.

Geef de voorkeur aan licht verteerbare gerechten zoals: groentesoep, basmatirijst of graanproducten; ook salades zijn nu prima als bijgerecht. Fruit is licht en nauwelijks belastend voor het lichaam. Neem vooral voor het kruiden van uw maaltijd Pitta kruiden (verkrijgbaar bij Ayurveda Pure) en gebruik ghee (geklaarde boter) of kokosvet (werkt verkoelend) bij het koken.

Geef de voorkeur aan lichte zomergerechten met komkommer, courgette, pompoen, wortelen, asperges, broccoli, bloemkool, salades, basmatirijst, tarwe, cottage cheese, lassi, gele mungbonen, olijfolie, kokosolie, ghee, amandelen, zoete vruchten, verse tuinkruiden en milde kruiden zoals koriander, venkel, kurkuma/geelwortel, verse gember (in kleine hoeveelheden), kardemom, kaneel, saffraan.

Neem bij je maaltijden minder: Rode bieten, aubergines, rammenas, tomaten, scherpe paprika, uien, knoflook, gierst, rogge, maïs, boekweit, yoghurt (wanneer ze niet als Lassi is bereid), kwark, zure melk, kaas, zure vruchten (sinaasappels, grapefruits, citroenen), olijven, cashewnoten, honing, melasse, scherpe en hete kruiden (peper, chili’s, anijs, kruidnagel, komijn), zout, azijn, alcohol, rood vlees.

DRANKEN: Voldoende drinken is bij warmte extra belangrijk, omdat het lichaam door verhoogde transpiratie veel vocht verliest. Om de spijsverteringskracht niet te verzwakken, adviseren wij zelfs op zeer warme dagen geen ijskoude dranken te gebruiken.

De keuze is groot: Pitta-thee (verkrijgbaar bij Ayurveda Pure), pepermuntthee, vers geperste vruchtensappen van zoet fruit of zelfgemaakte lassi (lassi-recepten vind je aan het einde van deze pagina). Heerlijk verfrissend is bijvoorbeeld een Muntlassi of Lassi met rozenwater of kokosmelk. De variatie is groot, lekker en gezond. Vermijd dranken die Pitta stimuleren, zoals alcohol, zwarte thee en koffie.

Basisrecept voor de bereiding van Lassi:

Volle Biologische liefst verse yoghurt met water verdunnen (1 deel yoghurt en 3 tot 4 delen water), goed mengen.

Muntlassi: 1 glas verdunde yoghurt + 1 theelepel zeer klein gesneden vers muntblad t

Kokoslassi: ½ glas verdunde yoghurt + ½ glas kokosmelk of wat vers gepureerd kokosvlees + een snufje vanille + ½ tl kokosbloesemsuiker

Zoute lassi: 1 glas verdunde yoghurt + beetje zout (liefst steenzout) + snufje gemalen komijn + gemberpoeder.

Ayurveda Pure wens je een hele fijne zomer!!

 

Geplaatst in Geen categorie.