Menopauze, een natuurlijk proces!

Het is, net als menstruatie, een natuurlijk verschijnsel in het leven van een vrouw en zou probleemloos moeten verlopen. Toch is dit vaak niet het geval.

In mijn vriendenkring gaat het gesprek vaak over de overgang. Het taboe omtrent de overgang is verledentijd aan het worden. De overgangsconsulenten schieten als paddenstoelen uit de grond en vele podcasts gaan over dit onderwerp. Vaak word ik wakker geschud als ik vrouwen hoor praten over de overgang en voel me vanuit mijn vak verantwoordelijk om iets toe te voegen. Ik zie in mijn praktijk veel vrouwen struggelen met de overgang en kan ze gelukkig genoeg verlichting bieden.

De Ayurveda biedt duidelijke en eenvoudige remedies aan om de symptomen op een natuurlijke manier te verminderen of geheel te elimineren. De natuurlijke weg is helaas geen quickfix en ook niet in 3 zinnen uit te leggen. Bij een overgangsproces helpt geen quickfix remedie omdat je de (hormonale) oorzaak niet aanpakt. Dus dacht ik hier iets meer over te schrijven zodat ik het met jou kan delen.

De overgangsfase is de Vata levensfase. Wat verandert er in jouw lichaam?

Elke gezonde vrouw zal uiteindelijk in deze fase terechtkomen. De overgang gaat gepaard met sterke hormonale veranderingen die zich bij elke vrouw anders uiten. Deze periode kan redelijk rustig verlopen, maar vaak ook zeer zwaar zijn. Zeker als we te veel van onszelf verwachten, onze kinderen tegelijkertijd in de puberteit zitten en zelf nog druk zijn met een carrièremove. Hellup!

De eierstokken produceren in deze fase minder oestrogeen (het vrouwelijk geslachtshormoon). Voor een goede hormoonbalans is een juiste balans nodig van oestrogeen en progesteron. De uiteindelijke balans van oestrogeen en progesteron is belangrijk, wordt deze balans verstoord dan is de kans op o.a. bijnieruitputting (vermoeidheid) aanwezig. Oestrogeen heeft invloed op functies in het lichaam, zoals hart­ en bloedvaten, botten, borsten en urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in het lichaam, er is sprake van een onbalans. Hierdoor kunnen klachten optreden zoals:

Opvliegers, vermoeidheid, gewichtstoename, meer transpiratie, onregelmatig bloedverlies, slaapproblemen, minder libido, moodswings, sombere gevoelens, prikkelbaarheid, onrust, spier- gewrichtspijn en krampen, pijnlijke borsten, PMS, spijsverteringsproblemen, verandering van haar dunner en/of haaruitval.

Maar het goede nieuws is: Je kunt deze klachten voor zijn door je voor te bereiden op de overgang.

Hormonen uit balans?

Vrouwen die veelal uit balans zijn hebben vaak veel meer klachten. Dus zijn tools onmisbaar om je hormonale balans weer terug te vinden en zo probleemloos de overgang door te komen.

Vermijd, indien mogelijk, het gebruik van synthetische hormonen. Dit zijn hormonen die door de farmaceutische industrie zijn geproduceerd en die qua samenstelling niet hetzelfde zijn als de hormonen die je zelf aanmaakt. De bijkomende risico’s zijn zeer hoog. Bijwerkingen die je kan verwachten zijn eigenlijk dezelfde als die je kan hebben met de anticonceptiepil. Meest gehoord zijn doorbraakbloedingen, vasthouden van vocht, gevoelige borsten, hoofdpijn en candidiasis. Bij langdurig gebruik meer kans op trombose, borstkanker en baarmoederhalskanker.

Neem in de plaats van synthetische hormonen Ayurvedische kruiden tegen overgangsklachten. Shatavari en Amla zijn de beste natuurlijke supplementen voor o.a. de overgang, het compenseert de afname van oestrogeen en het progesteron. Let op: Shatavari niet gebruiken bij (aanleg voor) borstkanker.

Voor de juiste keuze van natuurlijke medicatie raadpleeg eerst een Ayurvedic Practitioner www.ayurveda-pure.nl

Tips tijdens en na de overgang

 • Geolied door de overgang. Neem voor het douchen een warme oliemassage met een olie die bij je past Vata, Pitta of Kaphaolie.
 • Vata type liever niet koud na douchen.
 • Neem regelmatig extra rust. Je kunt dagelijks 20 minuten in shavasana liggen, specifieke ademoefeningen of een yoga nidra doen
 • Pas jouw leven en het tempo waarin je leeft aan
 • In deze nieuwe levensfase staat spiritualiteit centraal, mediteer, volg een spiritueel pad en lees inspirerende boeken
 • Neem de tijd af en toe alleen te zijn: zorg dat je minder gericht bent op de buitenwereld en meer naar binnen keert
 • Doe dagelijks een druppel etherische sandelhout olie op het punt van de 7de chakra op je hoofd
 • Bij een droge vagina kun je olietampons gebruiken met warme sesamolie of een andere geschikte kruidenolie
 • Kauw iedere ochtend twee eetlepels sesamzaadjes. Dit voorkomt osteoporose en andere Vata aandoeningen na de overgang
 • Ga meer bewegen. De overgang zorgt voor een lagere vetverbranding maar liefst 40%. Door de voeding, het boosten van de spijsverteringsvuur en het sporten daarop aan te passen voorkomen we gewichtstoename.

Enkele tips bij opvliegers

 • Volg een Pitta verlagend dieet en zorg voor voldoende ontspanning en hou je hoofd koel.
 • Neem dagelijks een glas granaatappelsap en neem driemaal daags twee eetlepels pure aloë vera voor de maaltijd.
 • Andere goede voedingsmiddelen bij opvliegers zijn o.a.: kokosmelk, komkommer, peren, pruimen en watermeloen, koriander, munt.

Sporten reguleert de hormoonbalans

Door krachttraining maak je testosteron aan en kun je spierafbraak en afname van botsterkte tegengaan. Het oestrogeen-niveau daalt al voor de overgang en het duurt 5 tot 10 jaar voordat de hormonen een nieuwe balans hebben gevonden. Deze verandering heeft dus invloed op je botten, spieren en gewrichten, maar kan ook bekende klachten als stemmingswisselingen en opvliegers veroorzaken. Sporten helpt bij het reguleren van al die symptomen. De stoffen serotonine, endorfine en dopamine komen vrij en zijn goed voor je mentale gezondheid. Ook helpt het de lichaamstemperatuur reguleren, waardoor opvliegers en nachtzweten afnemen.

Ayurveda Pure, ik help je ….

 • Bij het kiezen voor een gebalanceerde levensstijl en voeding behorende bij jouw dosha’s. Voeding en lifestyle blijven een punt van aandacht in de overgang, ook al start je met medicatie. De overgang is een intensief proces, dat heeft aandacht nodig.
 • Om gewichtstoename te verminderen.
 • Om je stress te verminderen op alle vlakken. Dit is een van de grootste boosdoener voor hormonale onbalans.
 • Om geen strijd te gaan voeren met je menstruatieklachten en overgang. Zij weerspiegelen je gezondheid en de staat van je hormonen.
 • Om je eventuele aandoeningen tijdig te verhelpen, voorkom je grotere problemen tijdens de menopauze. Ik bekijk je problemen op een holistische manier, het ene probleem staat niet los van het andere probleem.
 • Om je lichaam zijn gifstoffen af te laten voeren.
 • Om je te leren ontspannen door massage, ademwerk, holistisch coaching.
 • Om je te leren omgaan met je nieuwe levensfase.

Meld je nu aan voor mijn nieuwsbrief dan kan ik je iedere maand een stapje verder helpen!

Ayurveda Pure – Hanne van Jaarsveld   www.ayurveda-pure.nl
06 50650949

Geplaatst in Geen categorie.