Gratis recept Juni

Juni, de maand van warmte en vocht!

YES de zomer doet officieel zijn intrede.  De temperatuur loopt op, de zon schijnt steeds feller en de zomerse festiviteiten lokken je naar buiten. Terwijl je plezier maakt en geniet van de uitbundigheid van juni, is het belangrijk om het hoofd koel te houden. In de zomer ben je altijd actiever en is het gemakkelijk om hierin te overdrijven waardoor je sneller uit balans kan raken. Dus tijd voor wat tips om goed in balans te blijven tijdens de meest speelse tijd van het jaar.

De warmte en de vochtigheid van de vroege zomer is vooral een uitdaging voor de Pitta (vuur) types en Kapha (aarde) types. Je lichaam ervaart hetzelfde “weer” intern. Warmte verwijdt de bloedvaten, waardoor er meer vocht wordt vastgehouden. De balans van warmte- en vochtigheid in Pitta en Kapha raakt in juni snel uit balans en leidt tot zwelling en wallen onder de ogen. De droogheid van Vata (luchttype) word in deze maand juist herstelt.

Komkommernoedels met tahinsaus en zalm

Een glutenvrij en vegetarisch gerecht voor een warme dag. Door de aroma’s en de smaken heb je een complete maaltijd te pakken die ook nog eens super gezond is. Terwijl rauwkost zwaarder te verteren is wordt dit gerecht in evenwicht gehouden door de verwarmende kwaliteiten van tahin, sesamzaad, sesamolie, knoflook, zalm en gember.

Lunch of diner – voor 4 personen

2 komkommers

2 el tahin

4 el sojasaus

2.5 cm verse gember, geraspt

1 teentje knoflook, geperst

5 el geroosterde sesamolie

4 zalmmoten

2 el geroosterd sesamzaad

zwarte peper

2 lente-ui, dunne schuine reepjes

Bereiding

  • Schil de komkommers en schaaf deze in lange, dunne reepjes met een spiraalsnijder (Spirelli) of een julienne dunschiller.
  • Meng in een blender de tahin met de sojasaus, gember, knoflook en 3 eetlepels sesamolie tot een gladde saus.
  • Verwarm 2 eetlepels sesamolie in een koekenpan en bak de zalmmoten aan beide kanten in ca. 8 minuten gaar.
  • Meng de komkommernoedels met de tahinsaus.
  • Breng op smaak met peper en garneer het gerecht met de lente-ui. GENIET ERVAN!

Variatietip: vervang de zalm door gebakken tempé. Bak de tempé knapperig in sesamolie.

Pitta           kan beter kiezen voor de tempeh i.p.v. de vis, deze kan te verwarmend zijn

Kapha       gebruik de helft van de sesamolie

Smaakt dit naar meer? Wil je meer energie? Op zoek naar jouw persoonlijke balans? Dan kan je nu zelf online aan de slag om je gezondheid te verbeteren en om je klachten te verminderen of te voorkomen.

Hoe? Ayurveda Pure verstrekt informatie over voeding en recepten voor Vata, Pitta en Kapha, oefeningen, kruiden en lifestyletips voor elke maand. Probeer één maand en WEES JE EIGEN DOKTER IN JE EIGEN KEUKEN! Lees meer https://ayurveda-pure.nl/winkel/

Geplaatst in Geen categorie.