Nieuwsbrief Ayurveda Pure december 2017

 

   Nieuwsbrief december 2017

 • Cadeaubon
 • Anti-griep wonder
 • Tips voor de winter
 • Recept Golden Milk
 • Wens 2018

Nog geen cadeau voor de KERST?

Een cadeaubon van Ayurveda Pure voor een voedingsconsult of voor een massage!

De cadeaubon is een verrassend cadeau om te geven maar vooral ook om te krijgen! Met deze bon geef je een onvergetelijk moment van inzicht of van ontspanning cadeau. Zie voor meer informatie en behandelingen www.ayurveda-pure.nl
De cadeaubon is te bestellen bij Ayurveda Pure  06 506 509 49 of via info@ayurveda-pure.nl

VERKOUDEN,

KEELPIJN, GRIEPERIG?

Kom snel in actie met dit wonder brouwsel. Het anti – griep wonder! Wegens groot succes komt ie nog een keer;

Dit “drankje” is namelijk ideaal voor een aankomend griepje, fikse verkoudheid en keelpijn. Simpel, doeltreffend, gezond en lekker! Het enige wat je nodig hebt zijn uiteraard de ingrediënten en een mooie afsluitbare pot, that’s it!

We nemen;

 • 3 biologische citroenen, gewassen, met schil in dunne schijfjes,
 • pot ca. 500 ml biologische honing. Jouw keuze maar laat de honing met toegevoegde suikers staan.
 • 5 cm. verse gember. Eerst schillen en vervolgens in schijfjes snijden of raspen
 • snufje kaneel

Bereiding;
Doe al deze ingrediënten in een mooie pot (staat wel zo leuk) even roeren en vervolgens zet je deze in de koelkast. Het wordt een soort karamelachtige siroop en dan is je anti-griep siroop al gereed! Maak er een kop thee van. Neem een theelepel siroop, doe er kokend water overheen en zo heet mogelijk opdrinken, heerlijk! Wil je verder gaan dan een heerlijke smaak en dat willen we als we de griep hebben, dan neem je af en toe een theelepel van dit mengsel. Je kan deze ca. 2 à 3 maanden in de koelkast bewaren. Tegen die tijd is de verkoudheid wel over toch?

 

GEZOND DE WINTER DOOR!
Natuurlijk willen we nog niet aan de winter denken, maar het is raadzaam voor de overgang van de herfst naar de winter je voeding en je leefwijze aan te passen om klachtenvrij te blijven. Ayurveda maakt het je gemakkelijk een goede gezondheid te handhaven of eventueel je gezondheid te verbeteren.Voeding voor de winter
In de winter is door een lagere buitentemperatuur onze spijsvertering, normaal genomen sterker dan in de andere seizoenen. Daarom kun je nu gerust iets zwaarder en iets meer eten. Eten we te licht en te koud dan raken we uit balans. Ook wind en koude zijn veroorzakers van een disbalans.
Tip voor alle seizoens-overgangen: neem elke dag een ½ eetlepel biologische honing!

 • Geef de voorkeur aan warme en voedzame gerechten, zoals stamppot, volkorenpasta’s en ovenschotels, melk, bijvoorbeeld havermout- en rijstepap, noten en amandelen, geweekte gedroogde vruchten, zoals dadels, rozijnen en vijgen.
 • Vermijdt rauwkost, salades en droog voedsel, zoals ongekookte havervlokken, knäckebröd en cornflakes met koude melk, yoghurt als ontbijt.
 • Gebruik bij het koken ghee (geklaarde boter). Ghee wordt in Ayurveda hoog gewaardeerd vanwege zijn goede eigenschappen die de gezondheid bevorderen. Gebruik 1 eetlepel per dag in je soep of in de warme maaltijd.
 • Gebruik verwarmende kruiden zoals kaneel, venkel, anijs, nootmuskaat, komijn, kardemom, zoethout, kruidnagel, verse gember, peterselie en basilicum, zwarte peper en kurkuma.
 • Laat koude dranken, vooral frisdranken met koolzuur, staan – drink in plaats daarvan iets warms, bijvoorbeeld gekookt warm water, gemberthee, ‘golden milk’ of  Vata-thee.
 • Vermijd teveel aan stimulerende middelen zoals koffie, zwarte thee, alcohol en sigaretten, deze brengen je snel uit balans.

Lifestyle voor de herfst en de winter

 • Een gezonde afwisseling van activiteiten, rust, beweging en voldoende slaap
 • Krachtige, voedzame en warme maaltijden
 • Een dagindeling met regelmaat, vooral regelmatige eetgewoonten
 • Warmte: warme oliemassages, warm eten, warme kleding
 • Draag warme, natuurlijke kleding, bijvoorbeeld van wol
 • Vermijd tocht en droge lucht in je kamer
 • Extra ondersteuning met ayurvedische voedingssupplementen

Massage Je masseert vóór het douchen of baden het hele lichaam met biologische koudgeperste sesamolie  – en laat de olie een paar minuten intrekken. Deze massage heeft een kalmerende uitwerking op je zenuwstelsel, stimuleert de bloedsomloop en helpt giftige stoffen uit je lichaam te verwijderen. Douche of neem daarna een warm bad.

Slapen We weten allemaal wel dat voldoende slaap goed is om je bij het opstaan fris en energierijk te voelen. Wat helpt is om ´s avonds voor het slapen gaan een warm voetbad te nemen en de voetzolen met wat sesamolie te masseren. Drink een glas ‘golden milk’ of biologische volle melk met een snufje nootmuskaat of met een dadel.

Dagelijkse routine Omdat in de herfst en winter de stofwisseling en lichaamskracht bij gezonde mensen sterker zijn dan in andere jaargetijden, kunnen we lichamelijk iets actiever zijn. Let er altijd wel op dat je niet doorslaat en dat er een goede verhouding tussen rust en activiteit is.

Kruidenolie Het neusslijmvlies is bij koud weer bijzonder kwetsbaar. Het is goed om ’s ochtends 2-3 druppels Ayurvedische neusolie te gebruiken.

 

                  RECEPT ‘GOLDEN MILK’

Golden Milk is een Ayurvedisch drankje met kurkuma en het wordt ook al eeuwen in de geneeskunde gebruikt. Dat dit terecht is, blijkt uit steeds meer onderzoeken. De gezondheidsvoordelen van deze melk komen door de geweldige eigenschappen van de ingrediënten.

Ingrediënten:

 • 2 kopjes biologische volle melk
 • 1 tl kurkuma poeder of 2 tl vers geraspte kurkuma

Doe de melk met de kurkuma in een steelpan. Breng het aan de kook en houdt de melk ca. 5 min. tegen de kook aan.
Zeef de kurkumamelk boven een beker. Drink de warme kurkumamelk voor het slapen gaan en geniet!

Extra kruiden:
– 1 tl ghee bevordert de darmfunctie
– 1 snufje nootmuskaat voor een goede nachtrust
– 1 snufje gember tegen ontstekingen
– 1 snufje kaneel en / of kardemom voor een verrukkelijke smaak

Zwarte peper en ghee kan worden toegevoegd om absorptie van de curcumine in de kurkuma te bevorderen.

Wat doet kurkuma?

 • verbetert de slaap
 • ontstekingsremmend o.a. bij bijv. gewrichtspijnen
 • immuun-booster
 • reguleert cholesterol levels
 • stimuleert de spijsvertering
 • lever ontgiftiger
 • reguleert het metabolisme
 • gunstig bij hoge bloeddruk
 • goed voor de hersenen en het geheugen
 • effectief bij verschillende huidaandoeningen
 • goed bij neurologische aandoeningen
 • antiallergisch
 • vermindert maagproblemen en reflux

 

In het afgelopen jaar heb ik weer mooie ontmoetingen met bijzondere mensen gehad. Hoewel we weten dat Ayurveda is gebaseerd op de wetenschap dat ieder mens bijzonder is in zijn eigen unieke constitutie, is het geweldig om dat iedere dag opnieuw te ervaren. Iedereen is op zijn eigen manier uiteindelijk op zoek naar gezondheid en geluk en dat is ook wat ons verbindt. Dank voor je vertrouwen!

Ik wens je voor 2018 warme contacten en verbondenheid met mensen die jouw gezondheid en geluk ondersteunen!

Contact
Hanne van Jaarsveld
Natuurgeneeskundig therapeut
M: 06-506 509 49
E: info@ayurveda-pure.nl
W: www.ayurveda-pure.nlCopyright © 2016 Ayurveda Pure All rights reserved.

 

 

 

Geplaatst in Geen categorie.