Candidiasis (schimmel-gistinfectie) en voeding

Candidiasis (schimmel/gistinfectie) en voeding

Als je op internet zoekt op een aantal symptomen zoals opgeblazen gevoel, moeheid, droge mond en schimmelinfecties op bijvoorbeeld nagels en huid kan je al snel uitkomen op de candida schimmel en het volgen van een zogenaamd candida dieet. Maar wat is candida eigenlijk? Welke klachten geeft een candida infectie dan precies? En wat houdt zo’n anti-candida dieet in? Hierbij alle ins en outs over candida. Ook krijg je alle tips om je voeding aan te passen.

De relatie tussen je darmen en candida

Laten we beginnen bij het begin. De werking van de darmen speelt vaak een grote rol en niets voor niets, want een gezonde darm is van belang voor een goede gezondheid. In de darmen is het een drukte van belang. Er leven miljarden bacteriën en gisten in relatieve harmonie naast elkaar. Maar soms kan het evenwicht in de darmen verstoord zijn, bijvoorbeeld door stress, medicijnen (antibiotica, maagzuurremmers) of een ongezonde voeding. Bepaalde gisten kunnen dan de overhand gaan nemen en uitgroeien tot een schimmel. Bijvoorbeeld de Candida-schimmel.

Hoe ontstaat candida?

De micro-organismen die in de darm leven, zitten er niet voor niks. Zo helpen de miljoenen darmbacteriën bij de vertering van het voedsel, maken ze enzymen, vitaminen en voedsel voor de darmwand aan. Ook communiceren ze met het immuunsysteem. De verschillende gisten hebben in de darm, net als alle bacteriën, ook een taak. Zo ruimen ze bijvoorbeeld afvalstoffen en zware metalen op. Het verschilt per persoon hoeveel gisten je in de darm hebt zitten.

Als gisten in normale hoeveelheden aanwezig zijn in de darm, is er geen vuiltje aan de lucht. Maar op het moment dat een gist de kans krijgt om te woekeren, bijvoorbeeld omdat de darmflora verstoord is, verandert hij in een schimmelvorm zoals Candida.

Factoren die candida kunnen uitlokken

De gisten in de darm leven voornamelijk op suiker. Met een voedingspatroon vol frisdranken, vruchtensappen, koek en snoep is het dan ook heerlijk vertoeven voor de gisten en ze kunnen dan makkelijker gaan overgroeien. Het gebruik van antibiotica kan er ook in resulteren dat je last krijgt van een candida woekering, omdat de darmflora door antibiotica tijdelijk wordt aangetast en de schimmel meer ruimte heeft om te groeien. Daarnaast kan langdurige en heftige stress ook een trigger zijn. Het hormoon cortisol wordt dan in grotere hoeveelheden aangemaakt. Cortisol maakt suiker vrij uit de vetcellen en dit kan dus weer als voedingsbodem voor de gisten gebruikt worden.

Wat zijn de symptomen van candida-infectie?

De symptomen van een candida-overgroei in de darmen zijn divers en hebben veel overlap met andere ziektebeelden. Hieronder een opsomming van de meest voorkomende klachten:

 • maag- en darmklachten
 • opgeblazen gevoel
 • winderigheid
 • constipatie of diarree
 • opgezette buik
 • vermoeidheid
 • witte vloed en vaginale schimmel
 • droge mond, slechte adem
 • spruw (witte aanslag in de mond)
 • verergering van de klachten door vocht
 • kalknagels, voetschimmel, zwemmerseczeem
 • jeuk in lies
 • schimmelinfecties op huid of nagels
 • hypoglykemie
 • hoofdpijn en/of migraine
 • klachten die toenemen in vochtige, benauwde en schimmelachtige ruimtes
 • drang naar suiker, brood of alcohol
 • anale jeuk
 • humeur-schommelingen

Als bepaalde soorten schimmels in de vagina gaan overheersen, raakt de vaginale flora verstoord. Dit kan leiden tot vaginale schimmelinfecties. Deze worden veroorzaakt door de Candida albicans-schimmel, ook wel bekend als candida. De meest herkenbare symptomen van een vaginale schimmelinfectie zijn:

 • Een witte, brokkelige afscheiding
 • Jeuk, roodheid en een pijnlijke vagina
 • Witte uitslag op het slijmvlies van de vagina, die lastig weggeveegd kan worden

Candida voeding-stappenplan

Stap 1: Vermijd alle suikers

Omdat gisten vooral op suikers leven is het raadzaam suikers een tijdlang te vermijden. Dat betekent geen koekjes, snoep, chocola, frisdrank, vruchtensappen etc. Houd er rekening mee dat zetmeel in brood, pasta, rijst en andere granen ook snel omgezet wordt in suiker in de darmen. Als je klachten hebt kun je deze beter ook de eerste weken laten staan.

Stap 2: Stap over op volwaardige, pure en verse voeding

Dat betekent: biologisch vlees of vis, eieren, volop groenten, fruit, noten en zaden en verse kruiden. Vermijd alle pakjes, zakjes, kant- en klaar maaltijden. Dit lijkt spaarzaam, maar dit voedingspatroon geeft snel een vol gevoel en biedt veel voedingsstoffen.

Stap 3: Vermijd schimmel en voedingsmiddelen die gist bevatten

Dus geen champignons en paddenstoelen, quorn, vegetarische burgers, schimmelkazen en bouillonblokjes. Ook pinda’s en mais bevatten vaak schimmels. Met mate nachtschade groenten: aardappel m.u.v .de zoete, aubergine, tomaat, paprika

Lijst candida-dieet

Hieronder vind je een handige lijst van je beter niet kunt eten en waar je het door kunt vervangen als je candida hebt:

 Niet eten bij candida:  Wel eten/vervangen door:
Suiker, koekjes, snoep, mueslirepen. Bio honing met mate, ongebrande noten (geen pinda’s).
Tarwebrood, pasta, crackers, muesli. Zuurdesem of speltbrood zonder gist, boekweit, havermout, quinoa, zilvervliesrijst en rijstwafels (alles met mate). Koolhydraatrijke groenten zoals pompoen, pastinaak, knolselderij en wortels.
Gepaneerde vis en vleeswaren. Biologisch vlees en vette vis; zalm, makreel, haring, sardines.
Zoet fruit: banaan, mango, ananas, papaya, kiwi, nectarines, pruimen. Frambozen, bosbessen, bramen, kersen, grapefruit.
Vla, zuiveltoetjes, melk, kaas. Karnemelk, Griekse yoghurt, geiten- of schapenkaas
Vruchtensappen, (light)frisdranken, aanmaaklimonade. Gekookt warm water (op smaak brengen met citroen of munt ect.), kokoswater, kruidenthee

Candida ontbijttip: Recept ‘Omelet met avocado, basilicum en feta’

Ingrediënten:

 • 2 eieren
 • 1/2 eetrijpe avocado
 • basilicumblaadjes
 • 50 gr feta
 • kruidenzout en zwarte peper
 • kokosolie

Kluts de eieren en voeg zout en peper toe. Bak de omelet gaar en brokkel op het laatst de feta erover. Haal uit de pan en garneer met de avocado, tomaat en de basilicum blaadjes.

Candida thee: kook 1.5 liter water met de kruiden:

 • 10 g verse gember
 • 5 g (paar) kardemom peulen
 • 2 tl venkelzaad
 • 2 tl fenegriekzaad of 1 tl fenegriekpoeder

Deze thee trekt extra suiker eruit en verbeterd de spijsvertering. Doe de thee in een thermoskan en drink deze thee verdeeld over de dag.

Extra tips voor het candida-dieet:

 • Gebruik ruim kurkuma, knoflook en kokosolie bij het bereiden van de maaltijden
 • Eet probiotica-houdende producten zoals biologische zuurkool en melkkefir.
 • Gebruik goede vetten zoals roomboter, ghee (geklaarde boter), kokosolie en olijfolie, vermijd margarines en bakboters
 • Eet voldoende eiwitten voor een verzadigd gevoel. Eiwitten vind je in; hennepzaad, noten (geen pinda’s deze bevatten vaak veel schimmels), spirulina, chlorella, peulvruchten, biologische eieren, biologisch vlees en gevogelte, biologische melkproducten.
 • Drink voldoende gekookt warm water en beweeg regelmatig om afvalstoffen af te voeren. Als de Candida schimmel afsterft kunnen in het begin de klachten verergeren.

Naast deze informatie en voedingstips zijn er goedwerkende natuurlijke medicamenten verkrijgbaar om de candida sneller te verwijderen. Daarnaast is het raadzaam om een candidatest, een tong- en een polsdiagnose te laten doen. Hiervoor kunt u een consult aanvragen bij Ayurveda Pure   info@ayurveda-pure.nl    06-506 509 49

Geplaatst in Geen categorie.