Welke voeding kan Artrose verminderen?

Er komen steeds meer cliënten in mijn praktijk met reumatische klachten zoals artrose, artritis, fybromyalgie en osteoporose. Een helder en op maat gemaakt artikel kan dus niet meer ontbreken. Onderstaand artikel wil ik graag met u delen. U mag het natuurlijk ook doorsturen naar iemand die u kent met deze aandoening.

Artrose en Voeding

Artrose is een (pijnlijke) slijtage van het kraakbeen, het weefsel dat de uiteinden van de botten in de gewrichten bekleedt. De kwaliteit en dikte van het kraakbeen gaan bij artrose langzaam maar zeker achteruit, waardoor de boteinden niet meer soepel kunnen bewegen. En in plaats van het kraakbeen, moet het bot de krachten nu opvangen.

Alhoewel artrose niet te genezen is, kan voeding wel invloed uitoefenen op de kwaliteit van het kraakbeen en gewrichtsklachten. Zo is de zuur-base balans van belang en werken goede vetten als een smeermiddel voor de gewrichten. Bepaalde specerijen zoals gember en kurkuma kunnen een gunstig effect hebben. Ook zwavel- en kiezelrijke voedingsmiddelen zijn aan te raden. Ayurveda Pure zet de belangrijkste voedingstips bij artrose voor u op een rijtje!

Voedingstip bij artrose 1: zorg voor de juiste zuur-base balans

Al het voedsel wat we eten heeft invloed op de zuur-base balans in het lichaam. Wanneer voedsel wordt verteerd, blijven er – afhankelijk van het soort voedingsproduct – resten over: zuren of basen. Dit zijn tegenovergestelden van elkaar.

Bij artrose is het belangrijk dat de hoeveelheid zuren en basen in balans blijft. Een overschot van zuren wordt namelijk door het bloed afgestoten naar de bindweefsels zoals het kraakbeen en de banden en pezen rondom de gewrichten en kan daar voor pijn en stijfheid zorgen.

Kraakbeen bestaat voornamelijk uit water en stoffen zoals glucosamine en chondroïtine. Door verzuring kan er in de cellen van het kraakbeen minder water gebonden worden. De kwaliteit en het ‘sponsachtige’ van het kraakbeen kan hierdoor ook stuk afnemen.

Om verzuring tegen te gaan hoeft u zuurvormende voedingsmiddelen niet te laten staan, maar is het wel belangrijk om bij iedere maaltijd groente en fruit te eten. Groenten en fruit zijn gezonde, basenvormende voedingsmiddelen. Het lichaam functioneert namelijk het beste als de weefsels licht basisch zijn. Ook zijn diverse soorten groenten rijk aan mangaan, wat ook van belang is voor gezond kraakbeen.

Van zuur naar basisch

Bij voeding die zuren bevat, zult u algauw denken aan citroenen en sinaasappels. Maar dat is een groot misverstand. De smaak van de voeding zegt niets. Sterker nog: citroenen leveren na vertering juist een baseoverschot op. Het is lastig om per product vast te stellen of zij zuur- of basenvormend zijn. Dit schema https://supersnelgezond.nl/zuur-base-tabel-alkaline-dieet/ kan als houvast worden gebruikt.

 • Sterk zuurvormend: eieren, vlees en gevogelte, sommige vissoorten (kreeft, schelpen, zoetwatervis, inktvis) en soja
 • Zuurvormend: kaas, peulvruchten en graansoorten
 • Zwak zuurvormend/zwak basevormend: roomboter, olie, noten, zaden en kwark
 • Basenvormend: melk en karnemelk
 • Sterk basevormend: aardappelen en alle soorten groenten en fruit

Artrose en voeding tip 2: Kies voor de juiste vetten in je voeding

Goede vetten zijn voor de gewrichten een echt smeermiddel. Omdat bij artrose ook ontstekingen kunnen ontstaan (artritis) is het belangrijk bewust om te gaan met de inname van vetten.

Niet alle vetten zijn namelijk even gezond en zeker niet in het geval van artrose. Door ons huidige westerse voedingspatroon met veel voorbewerkt eten krijgen we makkelijk een overschot aan het omega 6 vetzuur linolzuur binnen.

Linolzuur wordt omgezet in arachidonzuur en kan een ontstekingsreactie verergeren en langer laten voortduren. Linolzuur zit onder andere in margarine, bak- en braadboters en zonnebloemolie. Ook de meeste bewerkte producten zoals koekjes, crackers en gebak bevatten veel linolzuur en transvetten. Deze kunt u dus beter vermijden.

Goede vetten

 • Een belangrijke voedingstip bij artrose is vette vis te eten. Denk aan zalm, haring, sardines en makreel. Eet daarom het liefst een paar keer per week vette vis. Ook ongebrande noten, avocado’s en olijfolie bevatten goede vetten.
 • Om te bakken en braden zijn olijfolie, kokosolie, ghee (geklaarde boter) en roomboter een goede optie.

Voor koud gebruik: koudgeperste olijfolie (extra vierge), pompoenpitolie, sesamolie, avocado-olie, macadamia-olie, hennepolie en walnootolie.

Vermijd bewerkte vetten:

 • Zonnebloemolie, maisolie, pindaolie, margarine, bak- en braadboter,

Artrose en voeding tip 3: kruiden en specerijen spelen ook een belangrijke rol bij Artrose!

Verse kruiden en specerijen zijn niet alleen heel lekker, ze bevatten ook bioactieve stoffen die een gunstige werking hebben in het lichaam. Er zijn aanwijzingen dat kurkuma het immuunsysteem positief kan ondersteunen. De werkzame stoffen van kurkuma worden het beste opgenomen als ze samen met een goede olie of ghee (geklaarde boter) en zwarte peper worden ingenomen. U kunt kurkuma wortel vers of gedroogd in allerlei gerechten gebruiken. Of neem dagelijks 1 theelepel met warm water in.

Warme kurkuma-drank ‘Golden Melk’: Van kurkuma kunt u een heerlijk verwarmende drank maken. Hiervoor voegt u 1 theelepel kurkumapoeder een klein klontje ghee of roomboter en een snuf zwarte peper toe aan 200 ml verwarmde volle biologische (amandel)melk. Voor de smaak kunt u wat honing toevoegen.

Gemberthee: Ook gember en knoflook hebben goede eigenschappen. U kunt van gember thee maken, door verse geschilde gemberwortel in water te laten koken en het dan te zeven. Ook kunt u een stukje geschilde gember raspen en toevoegen aan soep en warme gerechten.

Knoflook, zwavel- en kiezelzuurrijke voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen zijn van belang voor de opbouw van kraakbeen en zorgen dat dit soepel en sterk blijft.

Zwavel komt voor in bepaalde zwavel houdende aminozuren zoals cysteïne en methionine. Deze aminozuren zijn te vinden in dierlijke producten zoals: biologisch vlees, kip, eieren en vis. Maar zwavel komt ook voor in plantaardige bronnen zoals paranoten en spirulina. Zorg dat u naast een grote hoeveelheid groenten voor de basen, ook de juiste aminozuren binnenkrijgt.

Kiezelzuur komt voor in gierst en haver. Ook brandnetels zijn zeer rijk aan kiezelzuur. U kunt ze als groenten eten en er bijvoorbeeld soep van maken. Ook kunt u brandnetelthee drinken, of los brandnetel innemen, door de inhoud van een zakje brandnetelthee over de salade of groenten te strooien.

Top 6 “liever niet eten bij artrose”

Zoals u hebt kunnen lezen is het eten van groenten en fruit een must bij artrose. Daardoor houdt u het bindweefsel soepel en slaat de zuur-base balans door naar de basische kant wat voor het lichaam heel goed is. Ook goede vetten en specerijen zoals kurkuma en gember zijn een mooie aanvulling.

Daarnaast is er een aantal voedingsmiddelen die u echt beter kan laten staan bij artrose omdat ze geen gunstig effect hebben op het kraakbeen. Ayurveda Pure zet hier de top 6 voor u op een rijtje.

 1. (Light)frisdranken en vruchtensappen uit pak/fles
 2. Margarine, bak- en braadboter
 3. Bewerkte vleeswaren zoals bacon, knakworstjes, smeerleverworst. (biologisch vlees kan wel).
 4. Witmeelproducten zoals wit brood, koekjes, pasta
 5. Veel koffie en alcohol
 6. Pinda’s en arachideolie-olie

Naast deze informatie en voedingstips zijn er goedwerkende natuurlijke medicamenten voor reumatische aandoeningen verkrijgbaar. Daarnaast adviseer ik therapeutische massages en kan ik onderzoeken welk type u bent, zodat u zelf inzicht krijgt in welke voeding en leefstijl het beste bij u past om een optimale balanssituatie te kunnen bewerkstelligen. Hiervoor kunt u terecht bij Ayurveda Pure info@ayurveda-pure.nl 06-50650949

Geplaatst in Geen categorie.