Welke voeding heb ‘JIJ’ nodig in de maand AUGUSTUS?

Augustus is een cruciale maand. Als de zomer begint te verdampen heeft je lichaam extra aandacht, zorg en rust nodig. Augustus valt precies tussen het Pitta (vuur) en het Vata (lucht) seizoen.

De warmte zorgt voor meer zweten kan een interne droogte en onbalans van de mineralen veroorzaken. Je kan last krijgen van constipatie, winderigheid en opgeblazen gevoel, slapeloosheid, angst, diverse pijnen en een onrustige geest. Eet daarom in deze maand vooral: perziken, druiven, pompoen, komkommer, wortelen, peren, chiazaad, lijnzaad, zoete aardappel, kokosolie, ghee, avocado en tomaten (niet voor de Pitta’s).

Recept – Gebakken perziken met vanille, nootmuskaat en kruidnagel 

Dit gerechtje prikkelt alle zintuigen. Het geheim van dit gezonde dessert is de eenvoud van dit recept. Een glutenvrij en een zeer makkelijk te verteren nagerecht.

Nootmuskaat  en kruidnagel stimuleren de spijsvertering en voorkomt een opgeblazen gevoel. De vele vezels en de natuurlijke sappigheid van de perziken zorgen voor een regelmatige stoelgang, dat in tegenstelling tot veel andere desserts.

Dessert voor 4 personen

4 perziken

½ tl kruidnagel

½ tl nootmuskaat

1 el ruwe rietsuiker

1 tl vanille extract of een half vanille stokje

2 takjes munt

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Halveer de perziken en verwijder de pitten. Leg de perziken in een ovenschaal.
  • Meng in een kom de specerijen met de rietsuiker, de vanille en 200 ml water tot de suiker is opgelost. Schenk dit over de perziken.
  • Schenk het kruidenmengsel over de perziken, dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Bak de perziken in het midden van de oven gedurende 1 uur of totdat de perziken zacht zijn.
  • Serveer de perzik warm of koud, besprenkel ze met het ingekookte vocht en garneer met de munt.

Bij gebruik van een vanillestokje: halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en voeg deze toe.

Goed voor Vata en Pitta.

Kapha gebruik de halve hoeveelheid rietsuiker.

Wil jij ook gaan eten en leven volgens de natuur, het hele jaar door?

Voor iedere maand heb ik een uitgebreid artikel geschreven over de veranderingen in de natuur en wat voor invloed dit heeft op je lichaam en je geest. Informatie over de natuur, veel adviezen omtrent juiste voeding, kruiden en passende leefgewoonten. De tien recepten per maand zijn al helemaal afgestemd op de 3 types uit de ayurvedische leer:  Vata, Pitta en Kapha.

Als we de natuur respecteren en volgen dan blijven we gezond, in balans en houden we onze weerstand op peil. ‘Wees je eigen dokter in je eigen keuken’ en wordt één met de natuur.  Bestel dus snel via mijn webshop https://ayurveda-pure.nl/winkel/ en ontvang elke maand een op maat geschreven programma om je immuniteit te verhogen inclusief vele tips, oefeningen en 10 recepten.

Meer weten over de Ayurveda of wil je een afspraak?  www.ayurveda-pure.nl of  info@ayurveda-pure.nl

 

 

Geplaatst in Geen categorie.