Gratis recept November – Zoete aardappeltaart met walnoten

Heb je ook zo’n trek in zwaarder en zoeter eten?

Dat is een goed teken en heel normaal in deze tijd van het jaar!

In deze maand neemt je eetlust toe, dus kunnen we wat steviger gaan eten. Een heerlijke stamppot, stoofpot of oma’s appeltaart. Klinkt goed toch! Je lichaam maakt dankbaar gebruik van de extra calorieën voor het opslaan van vet tijdens de koude wintermaanden.

‘Nu maandelijks lekker in je vel met AYURVEDA’  voor maar 10 euro per maand  https://ayurveda-pure.nl/winkel/

Op jacht naar iets zoets maar wel iets gezonds? Dit recept is het perfecte alternatief voor snoep in deze tijd van het jaar. Zoete aardappeltaart is een ‘feel good’ nagerecht, voedzaam en goed gekruid voor een optimale vertering.

Zoete aardappelen zijn heerlijk, zijn rijk aan vezels en complexe koolhydraten. Dat hebben we nu hard nodig! Kapha-personen lijden vaak aan constipatie na het eten van zware voedingsmiddelen. Door de vele vezels in de zoete aardappelen worden de darmen gezuiverd en zorgen voor een regelmatige ontlasting.  Voordeel van zoete aardappel is dat je na het eten ervan je licht en vitaal voelt in plaats van zwaar en slaperig. Havermout, ghee en ruwe suiker zijn lichtere alternatieven voor tarwe, boter en geraffineerde suiker.

Zoete aardappeltaart met walnoten      Dessert – voor 4 personen

350 g zoete aardappelen, geschild

1 groot ei

60 ml amandelmelk

1/2 tl kaneelpoeder

30 g ghee

1/2 tl nootmuskaat

25 g ongeraffineerde rietsuiker

1/2 tl vanille extract of ½ vanillestokje

1 tl limoenrasp

4 el walnoten

Voor de taartkorst:

60 g koude ghee

150 g havermout

1/4 tl mineraalzout

3 el gekoeld water

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 175° Vet een taartvorm (Ø 20-22 cm) in of bekleed hem met bakpapier.
  • Snijd de aardappelen in stukken en kook ze in een laagje water zacht. Laat ze uitlekken en afkoelen. Pureer de aardappelen.
  • Klop in een kom het ei los met de amandelmelk en roer de kaneel, ghee, nootmuskaat, rietsuiker, vanille, limoenrasp en de aardappelpuree erdoor.
  • Taartkorst: Maal de havermout fijn en meng met het zout.
  • Haal de ghee uit de koelkast. Snijd de helft van de ghee in blokjes boven de havermout en kneed dit tot een deeg. Snijd de resterende ghee in het deeg en kneed nog even.
  • Meng het gekoelde water door het deeg en verdeel het deeg (ca. 1 cm) over de bodem van de taartvorm.
  • Schep het aardappelmengsel op het deeg en strijk de bovenkant glad.
  • Bestrooi met walnoten en bak de taart midden in de oven in ca. 1 uur gaar.

Geniet van deze zoete maar gezonde lekkernij!

Geplaatst in Geen categorie.